10 Ιουλίου 2020

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Δημήτρης, ο Αντώνης, ο Ζαν Κλωντ και η σκιά του Καραμανλή

Τις παρεξηγήσεις που προκλήθηκαν στην επικοινωνία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από μισές αλήθειες και πολιτικούς καιροσκοπισμούς προσπάθησε να λύσει το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στο γεύμα που είχε με τους δύο πολιτικούς και παρέα σημαντικών προσώπων στην Αθήνα.

Αποκλειστικές πηγές του «24ωρου» αναφέρουν ότι ύστερα από ενάμιση χρόνο απόλυτης σιωπής μεταξύ των κ.κ. Αβραμόπουλου και Σαμαρά, ο κ. Γιούνκερ φάνηκε να παίζει ρόλο «γεφυροποιού» στις σχέσεις των δύο ανδρών. Ο κ. Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα αρνητικός στο ενδεχόμενο να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Επίτροπο και μάλιστα απέναντί του, αλλά τελικά φαίνεται ότι πείσθηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος τού θύμισε τι είχε γίνει το καλοκαίρι του 2014, όταν αποφασίστηκε η τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου στη θέση του Έλληνα Επιτρόπου.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αβραμόπουλος φέρεται πρόθυμος να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την ενότητα ενός ευρύτατου κεντροδεξιού μετώπου με το οποίο θα αντιμετωπιστεί η καταστρεπτική πολιτική που προωθεί η συγκυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου. Ο Επίτροπος, μάλιστα, λέγεται πως έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε τόσο εκείνος, όσο και ο κ. Σαμαράς να παράσχουν κάθε στήριξη στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να διευρύνει τη ΝΔ αμφίπλευρα και να εξασφαλίσει την απαιτούμενη δυναμική για να αλλάξει τα σημερινά δεδομένα που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις αλλά και να ανανεώσει το πολιτικό αφήγημά της.

Το γεύμα πάντως είχε σαν κύριο πιάτο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο όλοι είχαν παρατηρήσεις. Εντύπωση έκαναν ακόμα και οι τοποθετήσεις που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, ο οποίος δείχνει απογοητευμένος από την ασκούμενη πολιτική που περιορίζεται στα λόγια, στην επικοινωνία και στη σπατάλη χρόνου.

Ο κ. Γιούνκερ δεν φάνηκε να ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες αλλά έδειξε να τον απασχολεί η εικόνα της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η πορεία του κ. Μητσοτάκη στο τιμόνι της παράταξης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν αποκλείει συνένωση δυνάμεων από τους κ.κ. Αβραμόπουλο και Σαμαρά ή ακόμα και ενδεχομένως από τον Κώστα Καραμανλή ώστε να υπάρξει η ρεαλιστική εναλλακτική πολιτική πρόταση από τη Ν.Δ.

Κάποιοι που ξέρουν το εσωκομματικό ναρκοπέδιο, λένε ότι η συνάντηση του Επιτρόπου με τον πρώην πρωθυπουργού είναι ένα τολμηρό βήμα αλλά μέχρι να πειστεί ο κ. Καραμανλής, υπάρχει πολύ δρόμος ακόμα στρωμένος με αγκάθια.