8 Οκτωβρίου 2022

Πάσχα 2016: Ο ιερέας διέκοψε την Ανάσταση και πήγε σε άλλο ναό να συνεχίσει!

Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε στον ιερέα η οχλαγωγία που προκλήθηκε από την αναπαράσταση του εθίμου της «λαμπρατζιάς» στην κοινότητα Κισσόνεργας της Πάφου, ώστε διέκοψε την ακολουθία της Αναστάσεως και συνέχισε στο μικρό ναό του Αγίου Κόνωνα.

Το έθιμο συνοδεύεται πλέον και από αρνητικά στοιχεία: επικίνδυνες κροτίδες και πολλές φορές απερίσκεπτη χρήση εύφλεκτων υλικών. Πυροσβεστική και Αστυνομία βρίσκονται κάθε χρόνο επί ποδός για αποτροπή τυχών δυσάρεστων περιστατικών. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά ακρωτηριασμών νεαρών .

Η προετοιμασία του εθίμου της «λαμπρατζιάς», δηλαδή της μεγάλης φωτιάς της Λαμπρής, αρχίζει μέρες πριν με το μάζεμα των ξύλων για το άναμμά της το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Σύμφωνα με την κυπριακή λαϊκή παράδοση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στις αυλές των εκκλησιών τα παιδιά συναγωνίζονται για το ποιος θα φέρει τα περισσότερα ξύλα για τη «λαμπρατζιάν», η οποία διαρκεί μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα και στην πυρά της καίγεται ομοίωμα του Ιούδα του Ισκαριώτη, ο οποίος πρόδωσε τον Χριστό.

Ο πάτερ Ανδρέας, αναφερόμενος σήμερα Δευτέρα 2 Μαΐου στο περιστατικό, είπε «πως με την αποχώρηση και όχι την φυγή του όπως κάποιοι ψευδώς διέδωσαν, έδειξε το δρόμο προς την σωστή κατεύθυνση του νοήματος της Ανάστασης, ο οποίος δεν είναι άλλος από το δρόμο που οδηγεί μέσα στην εκκλησία και όχι έξω με μεγάλες φωτιές, που θυμίζουν απαρχαιωμένες κουλτούρες περασμένων εποχών».

Σε ανακοίνωση του ο ιερέας αναφέρει ότι «το φως της Ανάστασης, δεν ζει ούτε βιώνεται μέσα από το άναμμα του εθίμου της λαμπρατζιάς, αλλά μέσα από τα προσευχόμενα καντήλια της εκκλησίας που φωτίζουν τις καρδιές αυτών που τις έχουν ανοικτές για να φωτιστούν».

Ο πάτερ Ανδρέας προσθέτει πως με την στάση του έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα και πως καθήκον του είναι να είναι οδηγός και καθοδηγητής του ποιμνίου του.

Από την άλλη, ο κοινοτάρχης Γιώργος Στυλιανού καταδίκασε την ενέργεια του ιερέα, και έκανε λόγο για «ετσιθελική συμπεριφορά» , προσθέτοντας, πως ήδη συγκεντρώνονται υπογραφές των κατοίκων της Κισσόνεργας για την απομάκρυνση του ιερέα.

Ο κ. Στυλιανού κάλεσε τόσο τον Μητροπολίτη Πάφου, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο να χειριστούν το θέμα άμεσα.
ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr