29 Ιουνίου 2022

Τριγμοί από τα Panama Papers στη Βρετανία – Σε δύσκολη θέση ο Κάμερον

Η υπόθεση απασχολεί τα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των εφημερίδων – Φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ντέιβιντ Κάμερον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δέχθηκε πιέσεις και κλήθηκε να λογοδοτήσει για την οικογενειακή του περιουσία, καθώς το όνομα του πατέρα του Ίαν εμπλέκεται στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής «Panama Papers».

Σύμφωνα με την Guardian και το βρετανικό δίκτυο BBC, μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που έχουν στην κατοχή τους τα εν λόγω έγγραφα, ο Ίαν Κάμερον διηύθυνε ένα επενδυτικό fund με έδρα τις Μπαχάμες, το Blairmore Holding, του οποίου τα κέρδη διέφευγαν από τις βρετανικές φορολογικές αρχές επί 30 χρόνια, μέσα από ένα περίπλοκο δίκτυο μέσω του παναμαϊκού δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ρωτήθηκε αν η σημερινή οικογενειακή περιουσία του βρίσκεται στο υπεράκτιο fund, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να απαντήσει μέσω ενός εκπροσώπου ότι αυτό είναι «ιδιωτική υπόθεση». Είχε δώσει την ίδια απάντηση το 2012, όταν είχαν έρθει στο φως οι πρώτες πληροφορίες για τις υπεράκτιες επενδύσεις του πατέρα του Ίαν, ο οποίος πέθανε το 2010.

Όμως, κυβερνητική πηγή δήλωσε σήμερα ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα μερίδιο σε υπεράκτιο fund».

Η υπόθεση απασχολεί τα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των εφημερίδων. Φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος αναμένεται να προεδρεύσει τον προσεχή μήνα στο Λονδίνο σε σύνοδο κατά της διαφθοράς και ο οποίος τάσσεται συχνά υπέρ της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Στο fund του Ίαν Κάμερον απασχολούνταν περίπου 50 άτομα, είχαν την έδρα τους στις Μπαχάμες, υπέγραφαν χαρτιά και ενεργούσαν ως ταμίες και γραμματείς, κάτι που δεν είναι παράνομο, αναφέρει ο Guardian.

Ο αρχηγός της Εργατικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να υπεκφεύγει» και να αναλάβει δράση κατά της φοροδιαφυγής.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο σταθμά, το ένα για την πλούσια ελίτ και το άλλο για τους υπόλοιπους από εμάς. Οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν», δήλωσε ο Κόρμπιν.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr