27 Ιουνίου 2022

Αντικειμενικές αξίες: Πού μειώνονται περισσότερο οι τιμές – Ποιους φόρους συμπαρασύρουν

Διαφορετικού ύψους, ανάλογα με το κλιμάκιο ζώνης, είναι οι μειώσεις στις αντικειμενιές τιμές, οι οποίες αναπροσαρμόζονται μετά από εννέα χρόνια και ενώ το οικονομικό τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό από το 2007, οπότε και έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η χώρα χωρίζεται σε 32 κλιμάκια και από αυτά διαμορφώνεται η μείωση.

Σε γενικές γραμμές οι τιμές στην Περιφέρεια και στις λεγόμενες «λαϊκές» περιοχές παραμένουν αμετάβλητες, παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές αξίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Στις ίδιες τιμές θα παραμείνουν οι αντικειμενικές και στις ακριβές περιοχές. Ωστόσο, η διαφορά είναι πως στις πιο ακριβές περιοχές, οι εμπορικές αξίες  έχουν «κατρακυλήσει» μέσα στα χρόνια της κρίσης και του μνημονίου.

Συγκεκριμένα:  όπου η τιμής ζώνης είναι μέχρι 600 ευρώ, δεν υπάρχουν αλλαγές. Σε αυτό το κλιμάκιο εμπίπτουν οι μη αστικές περιχές της Περιφέρειας και οι λεγόμενες λαϊκές περιοχές της Αττικής.

  • Από τα 601 ευρώ έως και τα 1000 ευρώ οι τιμές θα μειωθούν από 5% έως και 8%
  • Από τα 1001 έως και τα 1650 οι τιμές μειώνονται μεταξύ 10 και 20%
  • Από τα 1651 έως και τα 3.000 η μείωση θα κυμανθεί από 15% έως 20%
  • Από τα 3.001 έως 4.050 ευρώ η μείωση θα είναι από 5% έως 17%

Οι νέες τιμές ζώνης πρόκειται να επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος.

Τα επιδόματα αυτά είναι:

-Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
-Επιδότηση ενοικίου
-Κάρτα σίτισης
-Δωρεάν ρεύμα
-Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
-Οικογενειακό επίδομα
-Φοιτητικό επίδομα
-Απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ

Από την άλλη, οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ), οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr