27 Ιουνίου 2022

Κρυφές περικοπές και στα αναδρομικά των επικουρικών

«Κλείδωσαν» οι μειώσεις στις επικουρικές για 1,1 εκατ. συνταξιούχους με δύο να είναι τα επικρατέστερα σενάρια που θα καθορίσουν και τα τελικά ποσοστά των περικοπών.

Ενόψει μάλιστα του νέου κουρέματος, αλλά και λόγω της έλλειψης πόρων, το ΕΤΕΑ κρατάει πίσω και τα αναδρομικά που χρωστάει σε όσους συνταξιοδοτούνται για πρώτη φορά. Οταν θα δοθούν, θα έχουν και αυτά τις νέες περικοπές που ετοιμάζονται από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα δυο επικρατέστερα σενάρια που εξετάζονται για το ψαλίδι στις επικουρικές είναι:

1. Το ήπιο, με μειώσεις που θα ξεκινούν από ένα ποσό και πάνω (πιθανότατα από τα 160 ή τα 180 ευρώ). Στο σενάριο αυτό, οι μειώσεις κυμαίνονται μεταξύ 8% και 12%, αν γίνουν κλιμακωτά, δηλαδή καμία περικοπή ως τα 160 ή τα 180 ευρώ, 8% από τα 180 ευρώ ως τα 220 ή ως τα 250 ευρώ, 10% από τα 220 ή τα 250 ευρώ ως τα 300 ευρώ και 12% από τα 300 ευρώ και πάνω.

2. Το «σκληρό» σενάριο που περιλαμβάνει και τις χαμηλότερες συντάξεις με προστασία από τις περικοπές των επικουρικών που είναι μέχρι τα 100-120 ευρώ και από εκεί και πάνω κλιμακούμενα ποσοστά από 6% ως και 25% για τις συντάξεις άνω των 350 ή των 400 ευρώ.
Οποιο και αν επιλεγεί, θα ενσωματώνει και τη μείωση που προβλεπόταν αλλά δεν έγινε το 2015 από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σε ποσοστό 8%.

Το νέο κούρεμα θα εφαρμοστεί και στα αναδρομικά που περιμένουν να πάρουν όσοι συνταξιοδοτούνται με επικουρική σύνταξη. Μάλιστα, ενόψει των νέων μειώσεων, παρατηρείται μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη καθυστέρηση στην πληρωμή των αναδρομικών ποσών καθώς χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι επικουρικής, είτε προέρχονται από το Δημόσιο είτε από το ΙΚΑ, διαπιστώνουν με την πρώτη πληρωμή ότι δεν περιλαμβάνονται τα αναδρομικά, παρά μόνο η τακτική σύνταξη. Είναι κοινό μυστικό ότι τα αναδρομικά καθυστερούν ως και 2 μήνες, πλην όμως οι καθυστερήσεις, όπως φαίνεται και στις αποφάσεις που παίρνουν οι νέοι δικαιούχοι του ΕΤΕΑ, ξεπερνούν τα συνηθισμένα χρονικά όρια και μάλιστα ο χρόνος πληρωμής των αναδρομικών είναι άγνωστος ακόμη και για τις ίδιες τις υπηρεσίες του Ταμείου.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr