7 Φεβρουαρίου 2023

Επικοινωνία Κέρι με Λαβρόφ: Έκκληση για ηρεμία και διάλογο από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, μια μέρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από ένα τουρκικό καταδιωκτικό F-16.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο άνδρες ο Κέρι «τόνισε την ανάγκη και οι δύο πλευρές να μην επιτρέψουν αυτό το περιστατικό να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ή να μεταφέρουν τις μεταξύ τους εντάσεις στη Συρία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «ο υπουργός (σ.σ. Λαβρόφ) τόνισε την κατάφωτη παραβίαση του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει η Ρωσία και οι ΗΠΑ για την ασφάλεια των πτήσεων των δύο χωρών στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν στον εναέριο χώρο της Συρίας, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν απόλυτα στην εφαρμογή των συμφωνημένων κανόνων από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην δυτική συμμαχία (της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ), ανάμεσα τους και η Τουρκία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Κέρι εξέφρασε (σ.σ. στον Λαβρόφ) τα συλλυπητήρια του για τις απώλειες που προκλήθηκαν από το χθεσινό περιστατικό.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr