14 Ιουνίου 2021

Αντίθετος με την ελεγχόμενη χρεοκοπία δήλωσε ο Σαμαράς

http://www.parapolitika.gr/files/images/%20%CE%95%CE%9B%CE%9A_0.jpgΓια τα προβλήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, αλλά και για τις προτάσεις της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, συζήτησαν Αντώνης Σαμαράς και Χέρμαν Βαν Ρομπάι…

Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα. Εξέφρασε ωστόσο την αντίθεσή του με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής, συσταλτικής οικονομικής πολιτικής, που περισσότερο επιδεινώνουν την ύφεση παρά περικόπτουν το έλλειμμα.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και για τους στόχους της ανασυγκρότησης, που σήμερα συζητούνται, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το κόμμα του προτάσσει τέσσερις αρχές: την αξιοπιστία και τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
«Βρήκα, επιπλέον, την ευκαιρία να δηλώσω στον κ. Ρομπάι ότι θα είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που πολλοί εμφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στον υπό σύσταση μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε:
«Υπεστήριξα με θέρμη ότι μία ελεγχόμενη πτώχευση, είναι πτώχευση για τη ώρα που την υφίσταται και ελεγχόμενη για όλες τις υπόλοιπες. Μπορεί να λειτουργήσει, όχι ως μηχανισμός διάσωσης των αδύναμων χωρών, αλλά ως μηχανισμός που τις διαχωρίζει, τις ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, τις ισχυρότερες. Και, αντί να καθιστά έτσι ισχυρότερη, γενικά, την Ευρωζώνη, αποδυναμώνει την ενότητα της Ευρωζώνης. Και θα ήταν μεγάλο λάθος».