7 Ιουλίου 2020

Αποκάλυψη: Μετά το ΔΝΤ, μας πετάνε στην Παγκόσμια Τράπεζα

ΔΝΤ και Βερολίνο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εξακολουθούν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό έχουν αρχίσει να… βάζουν στο παιχνίδι, από την πίσω πόρτα και την Παγκόσμια Τράπεζα που επί της ουσίας πρόκειται για έναν ακόμα τοκογλυφικό οργανισμό ο οποίος επί σειρά ετών δραστηριοποιείται στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Το σενάριο δεν είναι επιστημονικής φαντασίας. Είναι μέρος του Δόγματος του Σοκ που εδώ και δεκαετίες η σχολή του Σικάγου εφαρμόζει παγκοσμίως σε χώρες που διαλύει.

Την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας την ανακοίνωσε πρώτος ο αντιπρόεδρος του του International Finance Corporation (IFC), Δημήτρης Τσιτσιράγκος, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Τράπεζας με δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αργότερα προχώρησε και σε δηλώσεις στην εφημερίδα Καθημερινή τονίζοντας ότι «ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι κεντρικός για την ανάπτυξη της οικονομίας», τονίζοντας ότι «είναι κάτι που εξετάζουμε».

Παράλληλα, το IFC έχει στόχο την παροχή ρευστότητας για τη στήριξη και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, είτε μέσω ενός ειδικού ταμείου, είτε μέσω των τραπεζών.

Στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν ήδη επαφές με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και με άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. To IFC σκοπεύει να συμμετάσχει, επίσης, σε έργα υποδομών και μεγάλα projects. Σύμφωνα με τον κ. Τσιτσιράγκο, «η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει την επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα, κάτι που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. H δραστηριοποίησή μας θα είναι επιλεκτική, καθώς έχει στόχο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να συμβάλει στο να προσελκύσει ξένα και εγχώρια κεφάλαια σε επενδυτικά έργα που χρειάζεται η χώρα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας». Όπως εξηγεί, η απόφαση ελήφθη «με γνώμονα τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη Μέση Ανατολή», όπου δραστηριοποιούνται πολλές ελληνικές εταιρείες, αρκετές σε συνεργασία με το IFC. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις του IFC στην Ελλάδα θα γίνουν κατ’ εξαίρεση, καθώς αποστολή του δεν είναι να επενδύει σε ανεπτυγμένες χώρες.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr