13 Αυγούστου 2022

Κυβέρνηση απελπισίας: Μειώνουν τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης

Την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο και οι εφοπλιστές συνεχίζουν να απολαμβάνουν φορολογική ασυλία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. προσπαθεί με αλχημείες να κλείσει τη «μαύρη» τρύπα στα έσοδα, χτυπώντας αλύπητα τα συνήθη υποζύγια.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών είναι τουλάχιστον θλιβεροί αφού επιδιώκουν να μαζέψουν χρήματα από τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης αλλά και από τη φορολόγηση των ενοικίων.

Η αδιαφορία τους για τις χιλιάδες οικογένειες που θα ξεπαγιάσουν αγγίζει τα όρια της απελπισίας.

Οι φόροι τους οποίους εξετάζουν να επιβάλλουν, απευθύνονται πάλι στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών είναι οι ακόλουθοι:

  • Η μείωση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, από τα 210 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα 105 εκατομμύρια. Η μείωση αυτή, όπως έχει γράψει το Capital.gr, εξετάζεται να γίνει με μείωση στο μισό των δικαιούχων του επιδόματος με παράλληλη διατήρηση του ύψους της επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου στο ύψος της, δηλαδή στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο. Τα σημερινά εισοδηματικά όρια των 30.000 ευρώ για τον άγαμο, των 40.000 ευρώ για τους έγγαμους και 43.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες αναμένεται να μειωθούν δραστικά με παράλληλη μείωση και των σχετικών περιουσιακών κριτηρίων (αξία ακίνητης περιουσίας).
  • Τα νέα τέλη κυκλοφορίας. Μέσα στα επόμενα 24ωρα το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας πρόκειται να οριστικοποιήσει και το ύψος των τελών κυκλοφορίας που θα καταβάλλουν για το 2016 οι φορολογούμενοι. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να αυξηθούν τα τέλη για τα οχήματα υψηλού κυβισμού που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά και τα τέλη τους υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους. Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι με το σημερινό υπολογισμό τα τέλη είναι πολύ χαμηλά για αυτοκίνητα υψηλής εμπορικής αξίας. Στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ έχει πέσει και η μερική κατάργηση της απαλλαγής για τα οχήματα που εκπέμπουν έως 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.
  • Τη φορολόγηση των ενοικίων. Το οικονομικό επιτελείο απέσυρε πρόσφατα από το πρώτο πολυνομοσχέδιο προαπαιτούμενων τη διάταξη για την αύξηση της φορολόγησης των ενοικίων που προέβλεπε αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για υψηλότερο εισόδημα. Προτίθεται να φέρει νέα φορολογική κλίμακα με περισσότερα κλιμάκια και πιθανώς ένα μικρό αφορολόγητο όριο. Η νέα κλίμακα αναμένεται να περιληφθεί στο μεγάλο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση του εισοδήματος που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή έως τα μέσα Νοεμβρίου.
  • Φορολογία εισοδήματος. Αλλαγές έρχονται με το φορολογικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου και στη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων με τον “επαναπρογραμματισμό” της έκπτωσης φόρου έως 2.100 ευρώ αλλά και παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές. Δεδομένη θεωρείται η σύνδεση της έκπτωσης φόρου με τις πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες καθώς και η κατάργηση φοροαπαλλαγών.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του με νέο φόρο ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr