4 Οκτωβρίου 2022

ΟΛΠ – Cosco: Στην κόψη του ξυραφιού το Θριάσιο

Επιχειρηματικό θρίλερ με διεθνείς προεκτάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη στο λιμάνι του Πειραιά, όπου ΟΛΠ-MSC-Cosco δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.


Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει προσέγγιση της ΟΛΠ-MSC με την Cosco να κινδυνεύει να βρεθεί στη…γωνία. Ένα σοβαρό θέμα που προκύπτει είναι το μέλλον της συνεργασίας ΟΛΠ-Cosco για την κατασκευή και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο. Μετά τις φερόμενες επαφές ΟΛΠ-MSC μπορεί να μην κατέβουν σε κοινοπραξία ο Οργανισμός με τους Κινέζους

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που δικαιώνει στην προσφυγή που είχαν κάνει κατά της πρωτόδικης απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον ΟΛΠ και την MSC φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά τις δύο εταιρείες προκειμένου να συνεργαστούν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με τις κινήσεις των εμπορευματοκιβωτίων να
είναι πεσμένες.

Πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Ανωμερίτη να βρίσκεται σε επαφή με την MSC προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στην προβλήτα Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων. Κίνηση που θα δυναμώσει τον ΟΛΠ και θα αποτελεί «κτύπημα» στην Cosco, αφού η MSC αποτελεί το μεγαλύτερο πελάτη του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, ενώ με τα φορτία της που έφθασαν και τα 1,3
εκ. εμπορευματοκιβώτια τον χρόνο σε ανθηρές περιόδους, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, έστειλε τον ΟΛΠ στη λίστα με τα 50 μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια.

To θέμα αναμένεται να πάρει και πολιτικές διαστάσεις αφού οι Κινέζοι θα αντιδράσουν αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Οι αντιδράσεις των Κινέζων

Μετά τις εξελίξεις αυτές το θέμα είναι πως θα αντιδράσουν οι Κινέζοι που είχαν πάρει ως προίκα την πρώτη σύμβαση που είχαν υπογράψει ΟΛΠ και MSC. Σύμβαση όμως την οποία είχε καταγγείλει η MSC, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ και Cosco για τη διαχείριση της προβλήτας ΙΙ, με αποτέλεσμα ο κινεζικός κολοσσός να μην έχει πια την ασφάλεια που θα του παρείχαν οι 500.000 κινήσεις ετησίως που προέβλεπε το συμβόλαιο.

Το σκληρό πόκερ Cosco-MSC-ΟΛΠ για 3,7 εκ. κουτιά

Η Cosco από την 1η Ιουνίου απογαλακτίστηκε από τον ΟΛΠ και ανέλαβε την πλήρη διαχείριση της προβλήτας ΙΙ.
Το θέμα όμως είναι να βρει πελάτες που θα καλύπτουν την χωρητικότητα που μπορεί να προσφέρει η προβλήτα και θα φθάσει τα 3,7 εκ. εμπορευματοκιβώτια όταν κατασκευαστεί και η προβλήτα ΙΙΙ. Τώρα η προβλήτα ΙΙ έχει χωρητικότητα 1,6 εκ. εμπορευματοκιβωτίων με πρόθεση της Cosco να την αυξήσει στα 2,6 εκ. μέχρι τα μέσα του 2014.

«Στόχος της Σ.Ε.Π. Α.Ε. είναι η μετατροπή του εμπορευματικού σταθμού που διαχειρίζεται, στον πρώτο υπερσύγχρονο λιμένα διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων με εκτιμώμενο όγκο διακίνησης 3,7 εκ. TEU ετησίως» έχει επισημάνει ο επικεφαλής της Cosco στην Ευρώπη, Fu Cheng Qui.

Οι Κινέζοι είχαν κάνει στα μέσα του 2010 προσπάθειες προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή με την MSC ώστε να συνεργαστούν στον Πειραιά διότι χωρίς τον ελβετο-ιταλικό κολοσσό η Cosco δύσκολα θα καλύψει τις ανάγκες της.
Όμως δεν τα «βρήκαν» αφού η MSC είναι «καβάλα στο άλογο». Είναι η μοναδική νύφη αφού όλες οι άλλες εταιρείες είναι «παντρεμένες» με επενδύσεις που έχουν κάνει σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου οπότε δεν θα έρθουν στον Πειραιά.