19 Σεπτεμβρίου 2021

Βουλγαρία και Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία για επισκευή των Mig

Τα αεροσκάφη της βουλγαρικής πολεμικής αεροπορίας τύπου Mig-29 θα επιδιορθωθούν στην Πολωνία, εφ’ όσον η Εθνική Συνέλευση εγκρίνει τη συμφωνία μεταξύ της Βαρσοβίας και της Σόφιας, η οποία υπεγράφη  από τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Νέντσεφ και τον Πολωνό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας, Τόμας Σέμονακ, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι η Βαρσοβία εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη σύναψη της συμφωνίας, παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας.

Μετά τις επισκευές των κινητήρων των μαχητικών αεροσκαφών, η επόμενη επισκευή πρέπει να γίνει σε 350 ώρες πτήσεις ή οκτώ χρόνια, όποια από τις προϋποθέσεις συμβεί πρώτα. Η εγγύηση για τον κινητήρα μετά από την επισκευή είναι 24 μήνες ή 200 ώρες πτήσεις.

Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Νέντσεφ διευκρίνισε ότι η συμφωνία με τους Πολωνούς έγινε για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι η χώρα επιθυμεί να μην εξαρτάται από τη Ρωσία και ο δεύτερος είναι οικονομικός, αφού η Βουλγαρία αποφεύγει πρόσθετα 24 εκατομμύρια και επειδή είναι χώρα της ΕΕ δεν θα πληρώσει τον αναλογούντα 20% ΦΠΑ. Επίσης το κόστος της μεταφοράς των μαχητικών για την επισκευή τους θα επιβαρύνει την πολωνική πλευρά.

Τα δύο πρώτα μαχητικά επισκευασμένα αναμένονται περί το τέλος του καλοκαιριού του 2016, όπως σημειώνεται.

Η ρωσική εταιρεία Mig έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τη Βουλγαρία όσον αφορά τα μαχητικά Mig, εάν η Σόφια υπογράψει συμφωνία με την Πολωνία.

πηγη Βαλκανικό περισκόπιοΠΗΓΗ : Newsbomb.gr