5 Δεκεμβρίου 2022

Έρευνα Prorata: Η ακρίβεια απασχολεί την πλειοψηφία των Ελλήνων – Δυσκολεύεται το 96% των πολιτών

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα βασικά αγαθά ήταν το βασικό ερώτημα της εβδομαδιαίας έρευνας της Prorata για λογαριασμό του Newsbomb.gr.

Το βασικό πρόβλημα των περισσότερων νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων, δεν είναι άλλο από την ακρίβεια. Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές ενέργειας αλλά και σε βασικά αγαθά, βάζουν σε κίνδυνο τον οικογενειακό προϋπολογισμό και η πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί για το θέμα της οικονομίας περισσότερο από κάθε άλλο.

Είναι ενδεικτικό πως στην εβδομαδιαία έρευνα της Prorata για λογαριασμό του Newsbomb.gr, το 96% των αναγνωστών απάντησε πως θα δυσκολευτούν τα οικονομικά του νοικοκυριού από την άνοδο στις τιμές ενέργειας, όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, το 73% απάντησε πως θα δυσκολευτεί πολύ, ενώ το 23% απάντησε «αρκετά».

Στην ίδια ερώτηση, αλλά για τα καταναλωτικά αγαθά, το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνει ότι θα δυσκολευτεί φτάνει στο 92%. Το 67% των αναγνωστών απάντησε πως θα δυσκολευτεί πολύ, ενώ «αρκετά» απάντησε το 25%.

Δυσπιστία επικρατεί στις τάξεις των πολιτών και για τα μέτρα που έχει λάβει, ή έχει εξαγγείλει ότι θα λάβει, η κυβέρνηση έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας. Ένα ποσοστό 79% απάντησε πως η κυβέρνηση μάλλον δεν κάνει ή σίγουρα δεν κάνει το καλύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Όπως είναι φυσικό, οι απαντήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικές σε ποσοστό 92% για την κυβέρνηση ενώ αυτές των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι αρνητικές σε ποσοστό 77%. Σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό με βάση το φύλο και την ηλικία, δεν παρατηρούνται μεγάλες διαφορές. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστό 56% θεωρούν ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Στην ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την ακρίβεια σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ένα ποσοστό 59% απαντά «χειρότερα» ενώ το 28% βλέπει ίδια αντιμετώπιση και μόλις το 7% βλέπει καλύτερη αντιμετώπιση.

Και πάλι με βάση το που ανήκει πολιτικά ο κάθε αναγνώστης που απάντησε στην έρευνα, όσοι πρόσκεινται στα κόμματα της αντιπολίτευσης έδωσαν αρνητικές ψήφους στην κυβέρνηση, ενώ οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είχαν θετική άποψη συνολικά για το θέμα.

Η ταυτότητα της έρευνας

Ολόκληρη η έρευνα της Prorata για λογαριασμό του Newsbomb.gr (newsbomb_19 _final.pptx | 300.28 KB | application/vnd.openxmlformats-officedocument.presentationml.presentation)
Πηγή