6 Οκτωβρίου 2022

Νορβηγία: Φρέγια, ο θαλάσσιος ίππος που κινδυνεύει με ευθανασία λόγω…υπερβολικής δημοσιότητας

Ένας θαλάσσιος ίππος που έχει γίνει δημοφιλές αξιοθέατο στο φιόρδ του Όσλο κινδυνεύει…από την υπερβολική προσοχή και θα μπορούσε ακόμη και να θανατωθεί για το καλό του, λένε οι αρχές.

Η Φρέγια ο θηλυκός θαλάσσιος θαλάσσιος ίππος θα μπορούσε να θανατωθεί εκτός εάν το κοινό υποχωρήσει και σταματήσει να δείχνει τόσο υπερβολικό ενδιαφέρον, προειδοποιεί η Νορβηγία

Ο θαλάσσιος ίππος, με το παρατσούκλι Φρέγια, έγινε γνωστός αφού σκαρφάλωσε σε βάρκες για να κάνει ηλιοθεραπεία – μερικές φορές βυθίζοντάς τα. Αλλά το νορβηγικό υπουργείο Αλιείας λέει ότι οι άνθρωποι πλησιάζουν πολύ, θέτοντας την ίδια και τους εαυτούς τους σε κίνδυνο. Εξετάζει μάλιστα διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ευθανασίας, εάν επιμείνουν τα πλήθη.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι άνθρωποι συνεχίζουν να συγκεντρώνονται κοντά στον θαλάσσιο ίππο βάρους 600 κιλών, δήλωσε το υπουργείο Αλιείας. Η δήλωσή του περιελάμβανε μια φωτογραφία μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που στέκονταν σε κοντινή απόσταση από το ζώο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι οι αρχές υπήρξαν μάρτυρες πολλών δυνητικά επικίνδυνων περιστατικών την τελευταία εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που κολυμπούσαν με τον θαλάσσιο θαλάσσιο ίππο, πλησίαζαν με τα παιδιά τους για να τραβήξουν φωτογραφίες και πετούσαν πράγματα στο ζώο.

“Το γεγονός ότι ο θαλάσσιος ίππος έχει γίνει πόλος έλξης κλιμακώνει την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα. Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να πληγωθούν”, είπε. Η αστυνομία ενημερώθηκε για αυτά τα περιστατικά, πρόσθεσε.

Η ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα είναι επίσης για την ευημερία της Φρέγια, η οποία έχει σαφώς επιδεινωθεί, είπε. Ο θαλάσσιος ίππος δεν ξεκουράζεται αρκετά και ένας κτηνίατρος που την έχει αξιολογήσει πιστεύει ότι είναι στρεσαρισμένη.

Το υπουργείο Αλιείας την παρακολουθεί στενά με περιπολικό σκάφος. Εξετάζει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης μιας «ελεγχόμενης επιχείρησης για να θανατωθεί το ζώο» γράφει το BBC.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη μετακίνηση του θαλάσσιου ίππου από το φιόρδ του Όσλο. Προς το παρόν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση. Στο μεταξύ επαναλαμβάνονται οι συστάσεις για την απόσταση και οι διευκρινίσεις σχετικά με την απαγόρευση κολύμβησης με τον θαλάσσιο ίππο.

«Είναι για τη δική του ασφάλεια και με γνώμονα την καλή διαβίωση των ζώων» λένε οι Αρχές. Η Φρέγια η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νορβηγική πρωτεύουσα στα μέσα Ιουλίου, πήρε το όνομά της από τη σκανδιναβική θεά της ομορφιάς και της αγάπης.

Ένα προστατευόμενο είδος, οι θαλάσσιοι ίπποι ζουν συνήθως βορειότερα στην Αρκτική. Συνήθως δεν επιτίθενται σε ανθρώπους, αλλά υπήρξαν μερικά σπάνια περιστατικά. Σε ένα πάρκο άγριας ζωής στην Κίνα το 2016, ένας τουρίστας και ένας φύλακας ζωολογικού κήπου σκοτώθηκαν από θαλάσσιο ίππο. Ο τουρίστας φέρεται να έβγαζε σέλφι με το πλάσμα όταν το άρπαξαν και τον τράβηξαν κάτω από το νερό, ενώ ο φύλακας μπήκε μέσα για να τον σώσει και θανατώθηκε.


Πηγή