6 Δεκεμβρίου 2022

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το αντάλλαγμα του Μπάιντεν στον Ερντογάν – «Ναι» σε αναβάθμιση των τουρκικών F-16

Το ανατολίτικο παζάρι του Τούρκου προέδρου για να άρει το βέτο στην ένταξη των σκανδιναβικών χωρών.

Τα ανταλλάγματα που πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να πει τελικά το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αποκαλύπτονται όσο περνούν οι ώρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν δεδομένο πως θα επιδίδονταν σε τουρκικό παζάρι απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον αναφορικά με την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 σε κατηγορία Viper.

Όπως γράφει στο twitter ο Nick Schifrin, ανταποκριτής του PBS στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο:

«ΝΕΟ για την πολιτική των ΗΠΑ για τα τουρκικά F16: Σύμφωνα με στοιχεία της Βοηθού Υπουργού Άμυνας για Διεθνείς Υποθέσεις Ασφάλειας, Celeste Wallander: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο F-16 της Τουρκίας…»

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε μια υπόσχεση για την οποία, προκειμένου να τηρήσει, θα πρέπει να πείσει τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου προκειμένου να συναινέσουν και αυτές.

Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο εκσυγχρονισμός πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η Επιτροπή θα μπορούσε να απορρίψει οποιαδήποτε εισήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την Τουρκία.

Και όπως είναι γνωστό αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, υπό τις παρούσες συνθήκες καθώς η άποψη του πανίσχυρου γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι απόλυτη και η άρνησή του κάθετη.


Πηγή