29 Σεπτεμβρίου 2022

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πόσες συσκευές δικαιούστε – Η προθεσμία για τις αγορές

Την Τρίτη (21/6) θα ανοίξει σταδιακά η πλατφόρμα ώστε να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους 

Αllazosyskevi.gov.gr: Την Τρίτη (21/6) θα ανοίξει σταδιακά η πλατφόρμα ώστε να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι αιτήσεις για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Οι αιτήσεις θα γίνονται ανάλογα με το ΑΦΜ και δεν θα χρειάζονται δικαιολογητικά, καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από το taxis.

Όσοι είναι δικαιούχοι της επιδότησης μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν κάνει τις αγορές τους, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών. Η διαδικασία για την αίτηση είναι απλή, καθώς το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τον υπουργός Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα φτάσει έως και τα 710 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία της συσκευής που θα αντικατασταθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο η κατανάλωση ανά νοικοκυριό αναμένεται να μειωθεί έως 40% και το κέρδος σε ετήσια βάση για ένα νοικοκυριό μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Η αίτηση

Για να υποβάλλει αίτηση ένα φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να:

  • διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του,
  • έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι μένουν εκτός

Διευκρίνιση ειδικών περιπτώσεων:

  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2020) ως κάτοικοι εξωτερικού.
  • Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2020) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
  • Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τα στοιχεία που χρειάζεστε

Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Σημειώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης έως τριών συσκευών.

Αφορά:

  • Κλιματιστικά
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες


Πηγή