29 Σεπτεμβρίου 2022

Λαγκάρντ: Αύξηση επιτοκίων 0,25% τον Ιούλιο , πιθανόν περισσότερο τον Σεπτέμβριο

Την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της επιβεβαίωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο.

Ειδικότερα, επισήμανε τις προκλήσεις που θέτει ο εξαιρετικά υψηλός πληθωρισμό και αναφέρθηκε στις κινήσεις που θα κάνει η ΕΚΤ για τη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος της Τράπεζας επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP) της ΕΚΤ ολοκληρώνεται την πρώτη Ιουλίου και στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%.

Ακολούθως, όπως είπε η κ. Λαγκάρντ, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση και τον Σεπτέμβριο, το μέγεθος της οποίας όμως θα προσαρμοστεί ανάλογα με τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της τράπεζας, αν επιμείνει ή επιδεινωθεί ο πληθωρισμός, τότε μια παρέμβαση μεγαλύτερου μεγέθους θα κριθεί καταλληλότερη στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Παρομοίως, η EKT uα συνεχίσει τον κύκλο σύσφιξης νομισματικής πολιτικής περαιτέρω, με ρυθμό που θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο κατακερματισμού της νομισματικής πολιτικής ανά τα κράτη μέλη, που έκανε την επανεμφάνιση του ήδη την περασμένη εβδομάδα με το άνοιγμα των spreads στις αποδόσεις των ομολόγων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε την ευελιξία στην επανεπένδυση των κερδών από τις αγορές ομολόγων του προγράμματος πανδημίας (PEPP), με το βλέμμα στην ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής σε όλη την ευρωζώνη.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός νέου σχετικού εργαλείου, που επεξεργάζεται το ΔΣ της Τράπεζας (όπως είχε γίνει γνωστό την περασμένη εβδομάδα μετά από έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ).

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε στους ευρωβουλευτές ότι η αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της ευρωζώνης και το outlook εξακολουθεί να περιβάλλεται από υψηλή αβεβαιότητα. Σύμφωνα με την ίδια όμως, υπάρχουν οι συνθήκες ώστε η οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ανακάμψει περαιτέρω μεσοπρόθεσμα.


Πηγή