21 Μαΐου 2022

Πού οφείλονται τα ακραία «πάνω-κάτω» στα κρυπτονομίσματα: Οι μύθοι και οι πραγματικές αξίες

Μπορεί σήμερα το Bitcoin να κινείται πάνω από τα 30.000 δολάρια, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 9%, ωστόσο οι επιφυλάξεις γύρω από το δημοφιλές κρυπτονόμισμα έχουν ενταθεί.

Οι συνολικές απώλειες για το Bitcoin από τις αρχές του 2022 διαμορφώνονται στο 35% περίπου και η πτώση αυτή προβληματίζει για δύο βασικούς λόγους. Αφενός διότι δείχνει πως το κρυπτονόμισμα έχει στενή συσχέτιση με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ο οποίος υποχωρεί κατά 27,32% από την 1η Ιανουαρίου 2022. Αφετέρου διότι διαψεύδει όσους προσπάθησαν να αποδώσουν στο Bitcoin χαρακτηριστικά όμοια με το χρυσό, υποστηρίζοντας πως είναι asset που προστατεύει από τον πληθωρισμό.

Αντιθέτως, η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και η μείωση της ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, μείωσε τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και περιόρισε αισθητά τις συναλλαγές σε Bitcoin, κάτι που είναι εμφανές τους τελευταίους μήνες. Και καθώς έχουμε μπροστά μας ακόμη μεγαλύτερη νομισματική σύσφιγξη, η ρευστότητα που στο παρελθόν διοχετευόταν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, θα μειωθεί περαιτέρω. Και αυτό θα επιδράσει συνολικά σε όλα τα κρυπτονομίσματα.

Αλλά και οι τιμές ενέργειας επηρεάζουν το Bitcoin , καθώς φρενάρουν την εξόρυξη του. Αυτό συμβαίνει διότι η αύξηση του κόστους του ρεύματος και η παράλληλη πτώση του κρυπτονομίσματος αποθαρρύνει τους επίδοξους επενδυτές στο να επιδοθούν σε εξορύξεις.

Την ίδια στιγμή, καθώς το Bitcoin συγκεντρώνει σε κεφαλαιοποίηση σχεδόν το 1/3 της κεφαλαιοποίησης όλων των κρυπτονομισμάτων, η πτώση του συμπαρασύρει όλη την αγορά. Και αυτό συμβαίνει διότι οι αξίες των κρυπτονομισμάτων δεν αντανακλούν σε θεμελιώδη μεγέθη και σε μετρήσιμες αξίες.

Με απλά λόγια κανείς δεν μπορεί να τεκμηριώσει γιατί ένα Bitcoin αποτιμάται σήμερα σε 30.000 δολάρια και όχι 3.000 δολάρια ή 3 δολάρια. Η αξία παράγεται και πολλαπλασιάζεται για όσο υπάρχουν κάποιοι διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο που τους μεταφέρουν οι πωλητές των αρχικών Bitcoin.

Εάν λόγω των οικονομικών συνθηκών και της μειωμένης ρευστότητας αυτή η αλυσίδα σπάσει και οι διατεθειμένοι να αποκτήσουν Bitcoin μειωθούν σημαντικά, τότε η αγορά θα καταρρεύσει, υπό το βάρος της χαμηλής ζήτησης. Οι επενδυτές το είδαν ήδη να συμβαίνει με το δημοφιλές stablecoin TerraUSD, το οποίο κατέρρευσε σχεδόν 100% την παρελθούσα εβδομάδα.

Τέλος, ένα νόμισμα θα πρέπει να αποτελεί αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης της αξίας, ώστε να μπορεί ο κάτοχος του να αγοράζει σήμερα, αλλά και του χρόνου, περίπου την ίδια ποσότητα αγαθών με αυτό. Το Bitcoin δεν είναι σταθερό. Η αξία του ανέβηκε στα ύψη και μειώθηκε ραγδαία σε διάστημα λίγων μηνών και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως δεν αποθηκεύει αποτελεσματικά καμία αξία.


Πηγή