20 Οκτωβρίου 2021

Προετοιμάζεται νέα έξοδος στις αγορές εντός του Φθινοπώρου

Η Ελλάδα δίνει ραντεβού με τις αγορές από το φθινόπωρο και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή άντληση 1-2 δισ. ευρώ με νέο ομόλογο.

Το Δημόσιο εφέτος έχει αντλήσει 3 δισ. ευρώ μέσω της ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, 3,5 δισ. ευρώ με το δεκαετές ομόλογο στις 27 Ιανουαρίου, 2,5 δισ. ευρώ μέσω του ομολόγου 30 ετών στις 17 Μαρτίου και 3 δισ. ευρώ τον Μάιο μέσω του πενταετούς ομολόγου.

Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2019 η Ελλάδα έχει αντλήσει από τις αγορές κεφαλαίου 27,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ το 2020.

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έχει πάρει ένα καθοδικό σπιράλ αφού άφησε εδώ και μήνες πίσω του το επιτόκιο του 1% και πλέον κινείται κάτω του 0,6%, με στελέχη της αγοράς να μην αποκλείουν πως μετά το τέλος του καλοκαιριού οι αποδόσεις ενδεχομένως να σημειώσουν άνοδο, ενώ αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση της μετά Covid εποχής ίσως υπάρξουν διακυμάνσεις έως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα αρνητικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το φθηνό χρήμα στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν έως και το 2025, με την ποσοτική χαλάρωση να συνεχίζεται. Αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη περίοδο προβλέπεται πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό αγορών ομολόγων έως και το φθινόπωρο ή τον Δεκέμβριο. Προβλέπεται ακόμη ότι η ΕΚΤ θα ανεβάσει τους ρυθμούς αγορών με το κλασικό QE μέχρι και το τέλος του 2023.

Εξάλλου, οι προβλέψεις των οικονομολόγων σημειώνουν πως η ΕΚΤ δεν θα αφήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός QE (μετά το τέλος του PEPP) ακόμα και αν η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.


Πηγή