5 Δεκεμβρίου 2021

Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα που θα του επιτρέπει να μηνύει τα social media

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα προκειμένου να γίνεται πιο εύκολο να μηνύει κανείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την κίνηση του Twitter να αμφισβητήσει το περιχόμενο των πρόσφατων tweet του προέδρου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προαναγγείλει την πρωτοβουλία, έπειτα από την πρωτοφανής απόφαση του Twitter να «χτυπήσει» δυο αναρτήσεις του, σημειώνοντας πως οι ισχυρισμοί του έμοιαζαν αναληθείς.

Διαβάστε επίσης:

Το Twitter “ξεμπροστιάζει” τον Τραμπ για fake news

Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του αμερικανικού USA Today, το διάταγμα από μόνο του δεν αρκεί για να μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να «απειλήσει» τα social media, καθώς τέτοιες αλλαγές στη νομοθεσία χρειάζονται την παρέμβαση ανεξάρτητων Αρχών και τελικά δικαστική απόφαση.

Το διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσει αλλαγές στην νομοθεσία που διέπει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η οποία προστατεύει τις πλατφόρμες αναφορικά με τη νομική τους ευθύνη.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να υπερασπιστούμε την ελευθερία του λόγου, έναν από τους πιο μεγάλου κινδύνους» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Οβάλ γραφείο την Πέμπτη. Αναλυτές ωστόσο περιγράφουν την κίνησή του περισσότερο ως προεκλογικό πυροτέχνημα.

Κάποιοι θεωρούν ότι είναι προεκλογική κίνηση

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενέργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα». «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο», είπε.

Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να συνεργαστεί με Πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρόκειται για ένα μείγμα πολιτικής μπλόφας, πολύ πιθανόν, ανεφάρμοστης καθώς για κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν η αλλαγή στον ομοσπονδιακό νόμο και όχι ένα απλό διάταγμα και σε διάφορα σημεία τίθενται ορισμένα σοβαρά ερωτηματικά» σημειώνει η αναπληρωτής καθηγήτρια στη νομική σχολή Σεντ Τζον, Κέιτ Κλόνικ στο USA Today.

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: Παρουσιάζει ως «πολιτικά χτυπήματα» στοιχεία μελετών των ΗΠΑ για να μην χάσει τις εκλογές

Η πρώτη επίθεση Ντόναλντ Τραμπ κατά του Twitter

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε την Τετάρτη κατηγορίες για πολιτική προκατάληψη αυτών των ιστότοπων και έγραψε στο Twitter: «Οι ρεπουμπλικάνοι αισθάνονται πως οι Πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αποσιωπούν πλήρως τις συντηρητικές φωνές. Θα επιβάλουμε αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις ή θα τους κλείσουμε, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό. Καθαρίστε τη θέση σας, ΤΩΡΑ!!!!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, διαφώνησε με την αντίδραση Τραμπ, αν και κράτησε τις επιφυλάξεις του και για την πολιτική του Twitter. Οι μετοχές των εταιρειών αυτών σημείωναν πτώση στις συναλλαγές μετά τις αναρτήσεις του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άλλωστε έχει συγκρουστεί και έχει απειλήσει ευθέως όποιο μέσο του έχει ασκήσει κριτική, με τελευταίο περιστατικό, όσα ΜΜΕ επέκριναν την επιλογή του να παίξει γκολφ εν μέσω πανδημίας.

Τι ανάρτησε ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε δύο αναρτήσεις που έκανε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε και πάλι εναντίον της επιστολικής ψήφου. Ο Τραμπ είχε αναρτήσει παρόμοια μηνύματα για το θέμα της ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο και την Τρίτη, με αποτέλεσμα το Twitter να τοποθετήσει ειδική σήμανση κάτω απ’ αυτά τα μηνύματα για να προειδοποιήσει πως οι ισχυρισμοί του είναι ψευδείς και έχουν διαψευσθεί.

Οι δύο αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ που «χτύπησε» το Twitter ως αναληθείς

Οι δύο αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ που «χτύπησε» το Twitter ως αναληθείς
Πατώντας κανείς στην παραπομπή κάτω από τις αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ οδηγείται σε μια σελίδα του Twitter, όπου αμφισβητείται η εγκυρότητα των ισχυρισμών του. «Ο Τραμπ κάνει ανυπόστατους ισχυρισμούς πως η επιστολή ψήφος θα οδηγήσει σε καλπονοθεία».

Ποιες οι ανακρίβειες των tweet του Ντόναλντ Τραμπ

Στο κείμενο σημειώνεται πως δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να οδηγεί στην υπόθεση που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σημειώνει πως και ο ισχυρισμός του για τους έχοντες δικαίωμα ψήφου στην Καλιφόρνια δεν ευσταθεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ισχυριστεί πως η Πολιτεία θα δώσει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε οποιονδήποτε, ενώ μόνο οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε παραδοσιακά, είτε μέσω επιστολικής ψήφου.

Η δραματική αυτή στροφή της εταιρείας, η οποία έχει αυστηροποιήσει τις πολιτικές της τα τελευταία χρόνια εν μέσω επικρίσεων ότι η μη παρέμβασή της επιτρέπει στην παραπληροφόρηση να ανθεί, έκανε τον Ντόναλντ Τραμπ να την κατηγορήσει ότι παρεμβαίνει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στο Twitter: Τι σχολιάζουν οι χρήστες για δικηγόρους, Σκέρτσο και τη δίκη Τοπαλούδη

Πηγή:
Ereportaz.gr