5 Δεκεμβρίου 2022

Επιθετικά και «κολλημένα» στο ίντερνετ τα παιδιά

Ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση να ανοίξει όλες σχολικές βαθμίδες αποτελούν τα ευρήματα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται έξαρση επικίνδυνων συμπεριφορών στο διαδίκτυο κι επιθετικότητας από παιδιά και εφήβους, λόγω της απουσίας της σχολικής ρουτίνας.

Της Αλεξίας Σβώλου

Τα στοιχεία της Γραμμής «ΜΕΥποστηρίζω» 8001180015 που λειτουργεί δωρεάν καθημερινά και παρουσιάζονται αποκλειστικά στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ», δείχνουν πως στην περίοδο του #ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, οι κλήσεις στη γραμμή 4πλασιάστηκαν.

Όπως εξηγεί ο ακαδημαϊκός υπότροφος του Παν/μίου Αθηνών ψυχολόγος Άρης Λορέντζος: «Τηλεφώνησαν κυρίως γονείς, στην πλειονότητα εφήβων αγοριών για δυσλειτουργική χρήση του διαδικτύου. Υπήρξαν περιπτώσεις αγοριών με συμπεριφορά εξάρτησης που εκφράστηκαν με βία όταν οι γονείς προσπάθησαν να βάλουν όρια, ενώ οι γονείς κοριτσιών ανέφεραν υπερβολική χρήση των social media, απομόνωση, παραμέληση της μελέτης και διατροφικές παρεκτροπές. Στα παιδιά έλειπε η καθημερινότητα του σχολείου και οι φίλοι τους, ενώ άλλα ανέφεραν ότι τα διαδικτυακά μαθήματα τα δυσκολεύουν και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το μάθημα στην τάξη».

Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη εποχή, λειτούργησε η πρώτη πλατφόρμα «we-knowhow. gr» με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, καταγράφοντας ρεκόρ συμμετοχών. Την περίοδο της καραντίνας την επισκέφθηκαν 9085 έφηβοι, στέλνοντας έργα ζωγραφικής, ερωτήσεις, e-mails, κείμενα με απόψεις ή σκέψεις, συμβουλές, γνώμες, φωτογραφίες, μέσα από ένα περιβάλλον δημιουργικής χρήσης της τεχνολογίας.

Έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη παρέα που μεγαλώνει και ξεχειλίζει αισιοδοξία, εξηγούν η ψυχολόγος Μαρία Μαθιουδάκη και ο ιστορικός Σπύρος Μιχαλέας, επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σε ένα από τα κείμενα της πλατφόρμας, μια έφηβη γράφει: «Χθες τηλεφώνησα στη γιαγιά έχω τόσο καιρό να τη δω. Σκέφτεται τον Άλκη τον αδελφό μου, που διαβάζει για τις Πανελλήνιες και ήθελε να του ετοιμάσει πορτοκαλάδα. Της έπαιξα πιάνο στο ανοιχτό ακουστικό και με πλημμύρισαν αναμνήσεις από την γιαγιούλα στα κυριακάτικα τραπέζια…»

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Πηγή:
Ereportaz.gr