28 Μαρτίου 2020

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Τι γίνεται με τις τράπεζες;

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δείχνει να προχωρά σε επενδυτικούς νόμους αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα στερώντας ακόμη και το δικαίωμα από τις τοπικές κοινωνίες να εκδίδουν αυτές τις πολεοδομικές άδειες που αφορούν μεγάλες επενδύσεις.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι πολλές φορές δήμαρχοι και περιφερειάρχες λόγω του πολιτικού κόστους «παγώνουν» τέτοιας κατηγορίας επενδύσεις. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει η κυβέρνηση να τους στερεί το δικαίωμα της άρνησης αφαιρώντας τους την αρμοδιότητα. Η λύση έπρεπε να ήταν κάπου στη… μέση.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, όμως, που γίνονται αυτά η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με τις τράπεζες. Τα τραπεζικά ιδρύματα της Ελλάδας πρέπει να αρχίσουν να τροφοδοτούν την οικονομία με ρευστό, το οποίο το παίρνουν με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο από την ΕΕ και δεν το δανείζουν σε πολίτες και επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν ή να αγοράσουν ακίνητα. Σήμερα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 80% των ακινήτων που αγοράζονται είναι από αλλοδαπούς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η αγορά ακινήτων είναι μια φούσκα που σε λίγο θα σκάσει με πολλά θύματα, αν οι τράπεζες δεν δανειοδοτήσουν την εγχώρια αγορά.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ να συμβεί και με τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις που θέλουν και μπορούν να επεκταθούν αλλά αδυνατούν λόγω έλλειψης ρευστότητας. Και δυστυχώς οι τράπεζες δεν φροντίζουν γι’ αυτό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή:
Ereportaz.gr