28 Μαρτίου 2020

Δεύτερος γύρος ερευνών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Για δεύτερη ημέρα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού κάνουν ελέγχους σε τράπεζες στο πλαίσιο των ερευνών για εναρμονισμένες πρακτικές.

Η σημερινή έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έρχεται σε συνέχεια καταγγελιών της Viva Wallet για τις χρεώσεις στα Pos και σε άλλες συναλλαγές με τις τράπεζες. Χθες, έγινε αυτεπάγγελτη έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) καθώς και στην Attica Bank και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης (07.11.2019).

Η είδηση για έφοδο των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λίγες μέρες μετά τις συναντήσεις των τραπεζιτών με τον πρωθυπουργό για τις χρεώσεις σε καθημερινές συναλλαγές, προκάλεσε αίσθηση. Κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank (των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δηλαδή) καθώς και στα γραφεία της Attica Bank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Click4More Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έφοδος στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, την Attica Bank και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησαν, από τους υπαλλήλους που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στα γραφεία των τραπεζών, να μην αγγίξουν απολύτως τίποτε και να απομακρυνθούν από τα γραφεία τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησαν και πήραν έγγραφα και αντέγραψαν σκληρούς δίσκους, ενώ έρευνα έγινε ακόμη και σε προσωπικά αντικείμενα στελεχών, όπως τσάντες και χαρτοφύλακες!

Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού τις τράπεζες αφορά στο ζήτημα των χρεώσεων και προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές ή όχι.

Προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε απειλήσει τις τράπεζες με παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα ερευνήσει ενδεχόμενη εναρμονισμένη πρακτική, σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις. Να σημειωθεί ότι εφόσον κάτι τέτοιο αποδειχθεί οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ βαριά πρόστιμα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των χρεώσεων, μετά την συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των τραπεζών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προχώρησαν σε κάποιες περιορισμένες κινήσεις (αναστολή αυξήσεων), οι οποίες προφανώς δεν κρίθηκαν επαρκείς από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό.

Πηγή: www.newsit.gr