12 Αυγούστου 2020

Τουρκία – Συρία: Θρήνος, σφυροκόπημα και απειλές Τραμπ.

Σοκάρουν οι εικόνες από την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.
228 «τρομοκράτες» έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στη Συρία, λέει η Τουρκία.
Αδιανόητος Τραμπ tweet-αρει και δίνει… τρεις επιλογές: επέμβαση, οικονομικός «πνιγμός» της Τουρκίας ή… μεσολάβηση.
Βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ένας πόλεμος που φαίνεται πως δεν θα τελειώσει άμεσα, ό,τι κι αν (θέλει) να λέει η Τουρκία. Οι εικόνες μετά τις εκατέρωθεν επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία προκαλούν σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη: το νεκρό μωρό, η μάνα που τρέχει να γλιτώσει με ένα μωρό στην αγκαλιά, ο τρόμος μιας γυναίκας.

Ένας πόλεμος, ένα δράμα που και πάλι κανείς δεν αντιμετωπίζει όπως θα έπρεπε. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε μια… τρύπα στο νερό. Η Τουρκία «πανηγυρίζει» γιατί, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα, έχει σκοτώσει 228 «τρομοκράτες» από την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Και ενώ οι επιχειρήσεις μπαίνουν στην τρίτη μέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παίζει με το twitter. Και ουσιαστικά χλευάζει το δράμα των ανθρώπων, είτε από την πλευρά της Συρίας είτε από την πλευρά της Τουρκίας, που βρίσκονται ανάμεσα στην κόλαση πυρών.

Τα ξημερώματα, ο Τραμπ «χτύπησε» ξανά. Και έδωσε τρεις επιλογές για το τι θα γίνει στη βορειοανατολική Συρία. Μόνο που ούτε εκείνος δεν ξέρει τι θέλει. Αν θέλει τελικά να επέμβει στρατιωτικά (λίγες μέρες αφού έδωσε εντολή να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή), αν θέλει να «γονατίσει» οικονομικά την Τουρκία ή αν θέλει να το παίξει μεσολαβητής.

«Νικήσαμε 100% το Χαλιφάτο του ISIS και δεν έχουμε πλέον δυνάμεις στην περιοχή που δέχεται επίθεση από την Τουρκία, στη Συρία. Κάναμε τέλεια τη δουλειά μας. Τώρα, η Τουρκία επιτίθεται στους Κούρδους, που μάχονται (σ.σ. Τούρκοι και Κούρδοι) για 200 χρόνια. Έχουμε μια από τις τρεις επιλογές: Να στείλουμε εκατοντάδες στρατιώτες και να νικήσουμε στρατιωτικά, να χτυπήσουμε πολύ δυνατά οικονομικά την Τουρκία με κυρώσεις ή να μεσολαβήσουμε για μια συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους!», έγραψε ο Τραμπ. Και για άλλη μια φορά άφησε τους πάντες «παγωτό», προκαλώντας ανησυχία για την επόμενη κίνησή του.