28 Φεβρουαρίου 2020

Δεν επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο ότι ο Σμολενκόφ είχε πρόσβαση στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Μετά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που διέψευσε επαφές με τον Ολεγκ Σμολένκοφ και το Κρεμλίνο δεν επιβεβαιώνει δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι είχε πρόσβαση στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Το Κρεμλίνο μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Ντμίτρι Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε τα όσα γράφουν διάφορα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο υποτιθέμενος κατάσκοπος των ΗΠΑ Όλεγκ Σμολενκόφ, ο οποίος εργάζονταν στην διοίκηση της ρωσικής προεδρίας στο Κρεμλίνο, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

«Με ρωτάτε αν ο Σμολενκόφ είχε πρόσβαση σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών; Όχι δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω», δήλωσε ο Πεσκόφ όταν του ετέθη σχετικό ερώτημα. Απαντώντας στην συνέχεια στο ερώτημα πόσα χρόνια ο Σμολενκόφ εργάσθηκε στη διοίκηση της ρωσικής προεδρίας, ο Πεσκόφ απάντησε «μερικά χρόνια για την ακρίβεια», προσθέτοντας ότι «δεν ανήκε στην κατηγορία των υψηλόβαθμων ή ανωτέρων δημοσίων υπαλλήλων».

Ο Πεσκόφμ  όμως ανέφερε πως ο Σμολενκόφ ήταν συνεργάτης του Κρεμλίνου και ότι απολύθηκε, αλλά όπως είπε «το αν ήταν ή όχι κατάσκοπος, δεν το γνωρίζουμε, καθώς αυτό είναι ζήτημα των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες κάνουν την δουλειά τους». Ερωτηθείς αν το 2017 εξαφανίστηκε και κάποιος άλλος συνεργάτης της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας, ο Πεκσόφ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο. «Δεν γνωρίζω αν χάθηκε κάποιος. Δεν ασχολούμαι με αναζητήσεις και αναζητήσεις αγνοουμένων επίσης. Δεν συλλαμβάνω κατασκόπους, αυτό είναι κάτι που δεν υπάγεται στην αρμοδιότητες της Διοίκησης της ρωσικής προεδρίας».

Πηγή: www.newsit.gr