2015 – 2018: “Πάνω από 7% έπεσε η ανεργία – Περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας”

Για μία νέα εποχή για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα με βασικούς πυλώνες την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αντιμετώπιση ανεργίας, και αύξηση κατώτατου μισθού, μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου, απόψε, στις Βρυξέλλες.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου από το βήμα του συνεδρίου “Post Growth 2018” στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσίασε με μελανά χρώματα την πολιτική που ακολουθήθηκε από το 2010 έως το 2014 και είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι “η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ, η ανεργία ανήλθε στο 27,9% – ενώ η ανεργία για τους νέους στο 60%, το φτωχότερο 1/4 του πληθυσμού έχασε σχεδόν το 40% του εισοδήματός του, ενώ το πλουσιότερο τέταρτο του πληθυσμού το αύξησε κατά 10%”.

“Ο πληθυσμός που κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό από 28,1% έφτασε στο 36% – η στέρηση αγαθών για τα παιδιά ανέβηκε (από 12%) στο 27%. – Υπήρξαν δραστικές περικοπές μισθών για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους – μαζικές απολύσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα – οι κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν σε μια νύχτα κατά 22%, ενώ για τους νέους εργαζόμενους (ηλικίας κάτω των 25 ετών) οι μισθοί μειώθηκαν κατά 32% και το δημόσιο χρέος επίσης εκτινάχθηκε. Οι ξένες επενδύσεις εξαφανίστηκαν και χιλιάδες νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν τη χώρα” συμπλήρωσε η υπουργός.
Αχτσιόγλου: Τριετία μείωσης ανεργίας και αύξησης των θέσεων εργασίας

Στη συνέχεια η κ. Αχτσιόγλου αντιπαρέβαλε τα στοιχεία της τριετίας 2015 – 2018 τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “η ανεργία μειώθηκε κατά περισσότερο από 7% και περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στη χώρα”.

Σήμερα “έχουμε μια νέα εποχή για την Ελλάδα που βρίσκει όλους τους εργαζόμενους να υποστηρίζονται από ένα ριζικά διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο, οι κύριοι πυλώνες του οποίου είναι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η συνεχής προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας, η ενίσχυση του σώματος επιθεώρησης εργασίας – ώστε να διασφαλίζεται πως ότι αναγράφεται στη νομοθεσία εφαρμόζεται στους χώρους εργασίας – καθώς και μια σειρά νομοθετικών διατάξεων για την προστασία των εργαζομένων. Και τώρα ξεκινάμε τη διαδικασία για τη σταθερή αύξηση του κατώτατου ορίου των μισθών που θα επιτευχθεί τον Ιανουάριο του 2019” εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου.

Πηγή: www.newsit.gr