Χανιά: Μεγάλη φωτιά στην Κίσσαμο

Oι θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν τα 10 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής.

Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται από νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση, στις Στρόβλες Κισσάμου και ενώ οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή φτάνουν τοπικά ακόμα και τα 10 μποφόρ.

Για την κατάσβεσή της έχει κινητοποιηθεί ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από Κάνδανο και Κίσσαμο, Επί τόπου επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 8 οχήματα που δίνουν μάχη με τις φλόγες σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες τόσο λόγω του δύσβατου της περιοχής όσο και των θυελλωδών νότιων ανέμων.

Η συνδρομή εναέριων μέσω στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς δεν στάθηκε εφικτή εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Η φωτιά καίει μέσα σε χαράδρα.

Συστάσεις στους αγρότες από την Πυροσβεστική

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, η οποία αντιμετώπισε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο «Μουρί», εξέδωσε ανακοίνωση-έκκληση, που προειδοποιεί τους πολίτες καθώς το τελευταίο διάστημα στον νομό έχει παρατηρηθεί έξαρση πυρκαγιών που έχουν προκληθεί από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

«Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί έξαρση πυρκαγιών που έχουν προκληθεί από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (κλαδιών ελαιοδέντρων κτλ.) και λόγω του ότι σε ολόκληρο τον Νομό πνέουν ισχυροί άνεμοι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην κάνουν χρήση φωτιάς για αγροτικές εργασίες, τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες ή/και δυνατό άνεμο, χωρίς να ενημερώνονται πριν από το δελτίο καιρού, προς αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επίσης τονίζεται ότι οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε μετά από κάθε αγροτική εργασία να απλώνουν, να διαβρέχουν και να καλύπτουν (με δική τους ευθύνη), επαρκώς την τέφρα / στάχτη που απομένει, ώστε να σβήνει τελείως, για να αποφεύγεται το φαινόμενο επανέναρξης της φωτιάς λόγω ανέμων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό από πρόθεση ή  αμέλεια, προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις για τους εμπρηστές, όπως διακοπή της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτόφωρη διαδικασία, ποινή φυλάκισης, χρηματική ποινή, κήρυξη καμένης περιοχής ως αναδασωτέας και απαγόρευση βόσκησης, καθώς και διοικητικά πρόστιμα».

Πηγή: flashnews