Θολώνει τα νερά και απαντά με «αν» ο Σταθάκης στο ενδεχόμενο νέου Μνημονίου

741460-stathakis.jpg

01-11-2016 12:57

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έως το τέλος του Νοεμβρίου εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Η πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων πήγε πολύ καλά, έχουν οριοθετηθεί τα θέματα, έχουν εντοπιστεί οι περιοχές που υπάρχει γενικώς συμφωνία, καθώς και τα θέματα, τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διαπραγμάτευση, παίρνοντας ως δεδομένο ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα θέματα αυτά. Θα κλείσει στο χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Νοεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real.

Στην επισήμανση ότι από πολλές πλευρές γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου, ιδίως αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα, ο ίδιος ανέφερε:

«Υπάρχει μια σύγχυση. Το ΔΝΤ δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα. Τελείωσε αρχές του ΄15, όταν βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Είναι τεχνικός σύμβουλος. Αν βάλει λεφτά, θα πρέπει να έχει κάποιο πρόγραμμα με την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι τέταρτο, ούτε πέμπτο, ούτε έκτο. Είναι το τρέχον πρόγραμμα, στο οποίο το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ενταχθεί ή όχι. Άρα, η οποιαδήποτε συζήτηση για το τέταρτο μνημόνιο εδράζεται σε μία παρανόηση».

Στο ερώτημα αν θα χρειαστούμε ένα νέο πρόγραμμα στη λήξη του τρέχοντος, το κυβερνητικό στέλεχος απάντησε:

«Αν η οικονομία ανακάμπτει, αν έχουμε τις ελάχιστες ρυθμίσεις για το χρέος, την επιστροφή στο QE, όλα αυτά συνηγορούν ότι η Ελλάδα θα μπορεί να ξαναμπεί στις αγορές. Είναι πολύ θετικό ότι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα δανείζονται από τις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά. Ολα αυτά συνηγορούν στο ότι με το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στις αγορές και δεν θα υπάρχει καμία συζήτηση για τέταρτο μνημόνιο».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr