ΗΠΑ: Τουλάχιστον 900 τζιχαντιστές νεκροί στη μάχη της Μοσούλης

740379-tz.jpg

27-10-2016 21:26

Σχεδόν 12.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Αμερικανός στρατηγός δήλωσε πως σχεδόν 900 τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων στη Μοσούλη και την ευρύτερη περιοχή της στο Ιράκ, ενώ συνεχίζεται ο εκτοπισμός των αμάχων.

Σχεδόν 12.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών στην χώρα, σύμφωνα με την ιρακινή κυβέρνηση.

Σήμερα, ενδέκατη ημέρα των επιχειρήσεων, ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ δήλωσε πως οι ιρακινές δυνάμεις έχουν μέχρι σήμερα «πιθανόν σκοτώσει περίπου 800 έως 900 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να δώσει έναν ακριβή απολογισμό, καθώς οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μετακινούνται σε μικρές ομάδες στα περίχωρα της Μοσούλης και προσπαθούν να αναμειχθούν με τον πληθυσμό.

Η επιχείρηση, που ξεκίνησε την 17η Οκτωβρίου σε τρία μέτωπα, επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στις περιοχές περιμετρικά της Μοσούλης και εξελίσσεται με σχετικά ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με αξιωματικούς.

Ωστόσο η αντίσταση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη όταν οι ιρακινές δυνάμεις επιχειρήσουν να διασχίσουν τις γραμμές άμυνας του Ισλαμικού Κράτους και να εισέλθουν στην πόλη, που το Ισλαμικό Κράτος περιέλαβε στο «χαλιφάτο» του τον Ιούνιο του 2014.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η πτώση της Μοσούλης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ύπαρξης του Ισλαμικού Κράτους επί του ιρακινου εδάφους, όμως όχι και της επιρροής της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ευημερεί βασιζόμενη κυρίως στην απογοήτευση και οργή της σουνιτικής μεινότητας.

«Καθεστώς θανάτου»

Η προοπτική να ξεσπάσει ένα πραγματικό αντάρτικο πόλης με τους περίπου 3.000 έως 5.000 τζιχαντιστές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν οπισθοχωρήσει σε μια περιοχή 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αναζωπυρώνει τους φόβους για έναν μαζικό εκτοπισμό πληθυσμών.

Το ενδεχόμενο μιας μαζικής ροής αμάχων ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό τη διεθνή κοινότητα σε μια χώρα που ήδη μετρά περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια εκτοπισμένους από τις αρχές του 2014.

Μέχρι στιγμής ο υπουργός Μετανάστευσης του Ιράκ καταμέτρησε περισσότερους από 11.700 εκτοπισμένους.

«Αναφορικά με την προετοιμασία, ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η δική μας προβλέπουν τον εκτοπισμό έως και 200.000 ανθρώπων τις επόμενες ημέρες» επισήμανε το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, διευκρινίζοντας πως οι δυνατότητες φιλοξενίας στους καταυλισμούς υποδοχής ανέρχονται προς το παρόν σε 60.000 θέσεις.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr