Η συγκίνηση του Πρ. Παυλόπουλου όταν συνάντησε το «κοριτσάκι» της Κατοχής

739996-17232516.jpg

26-10-2016 18:22
Ένα κοριτσάκι που εικονίζεται σε ασπρόμαυρη φωτογραφία να αποστρέφει το βλέμμα της μπροστά από ένα Γερμανό αξιωματικό της κατοχής, τράβηξε την προσοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του στην έκθεση «Δεν Λησμονώ…Μια εικόνα χίλιες λέξεις», με φωτογραφίες της περιόδου (1940-44).
Οι διοργανωτές της έκθεσης επιφύλαξαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια ευχάριστη έκπληξη: Το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η 77χρονη σήμερα συνταξιούχος νηπιαγωγός, Αναστασία Βογιατζή ήταν εκεί, δίπλα από τη φωτογραφία…
 
«Να ζήσετε, όχι μόνο να θυμάστε, να εκπροσωπείτε…να τολμήσω να πω ότι δεν αλλάξατε και πολύ» της είπε ο κ. Παυλόπουλος, σφίγγοντάς της το χέρι.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε και περιηγήθηκε στην έκθεση, που είχε ως τιμώμενη χώρα την Τσεχία και το μαρτυρικό χωριό Lidice, το οποίο στις 10 Ιουνίου του 1942 καταστράφηκε ολοσχερώς από τα γερμανικά στρατεύματα.
 
17231570
 
Το κοριτσάκι της κατοχής
 
Η εικονιζόμενη στην ασπρόμαυρη φωτογραφία της κατοχής, σε ηλικία τεσσάρων χρόνων τότε, Αναστασία Βογιατζή παραβρέθηκε σήμερα στην έκθεση φωτογραφιών της κατοχής και μπροστά από τη μεγεθυμένη, για τις ανάγκες της έκθεσης, φωτογραφία της, αντάλλαξε λίγες λέξεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
 
«Ο πατέρας μου ήταν φωτογράφος, στον Πολύγυρο, εκεί ζούσαμε τότε από εκεί είναι η φωτογραφία» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 77χρονη σήμερα συνταξιούχος νηπιαγωγός.
 
Σε ερώτηση, γιατί εμφανίζεται να αποστρέφει το βλέμμα της από τον Γερμανό στρατιωτικό, λέει ότι δε θυμάται και πολλά από αυτήν την περίοδο, αλλά διατηρεί ακόμη μια αίσθηση του φόβου που επικρατούσε. «Ήταν το κλίμα τέτοιο…» λέει.
 
Τη φωτογραφία της, την εντόπισε τυχαία σε ένα περιοδικό, μια φίλη της από τον Πολύγυρο και ήρθε σε επαφή με συγγενείς της και με τους διοργανωτές της έκθεσης, οι οποίοι φρόντισαν να την καλέσουν για να παραστεί στην εκδήλωση.
 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...