Τηλεοπτικές άδειες: Λύση ή… κουκούλωμα;

739953-ste.jpg

26-10-2016 16:08

Αυτή την ώρα τα μέλη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συνεδριάζουν για να κρίνουν τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, στην πιο σημαντική συνεδρίαση των τελευταίων ετών του ΣτΕ που εκτός από το τηλεοπτικό τοπίο θα επηρρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών.

Με την υπόθεση του διαγωνισμού για τις νέες τηλεοπτικές άδειες να έχει καταστεί το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, η σημερινή,  πέμπτη κατά σειρά, διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών του ΣτΕ που θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015), ξεπερνά κατά πολύ τα όρια μιας δικαστικής υπόθεσης. Και αυτό γιατί η όποια απόφαση θα έχει και πολιτικό αντίκτυπο, δικαιώνοντας είτε την πολιτική της κυβέρνησης ή επιβεβαιώνοντας τις ενστάσεις που έχει εκφράσει η αντιπολίτευση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

Πρώτον, τα μέλη του ΣτΕ  ψηφίζουν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου, λόγω παράκαμψης του ΕΣΡ.  Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει δεχτεί ένα ισχυρότατο πλήγμα στο γόητρό της και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νομοθετικές τροποποιήσεις ώστε να καταστήσει τον όνο συνταγματικό. Ωστόσο η πολιτική ζημιά που θα έχει υποστείς θα είναι σημαντική. 

Δεύτερον, οι δικαστές ψηφίζουν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, αφού δεν υπήρχε ΕΣΡ και συνεπώς οι αρμοδιότητες καλώς πέρασαν στον αρμόδιο υπουργό. Σε αυτή την περίπτωση τα μέλη του ΣτΕ θα εξετάσουν αν ο αριθμός 4 των τηλεοπτικών αδειών που δόθηκαν είναι συνταγματικός, αλλά σε τελική ανάλυση η κυβέρνησης θα ‘έχει βγει κερδισμένη αφού θα εμφανιστεί ως η μόνη κυβέρνηση που τόλμησε να βάλει κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο και μάλιστα με τη «βούλα» του ΣτΕ.

 
Μια τρίτη περίπτωση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσουν τα μέλη του ΣτΕ μια παράταση περίπου 6 μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να συσταθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει το θέμα. Αυτή θα είναι μια win-win απόφαση για όλους, καθώς αφενός κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί ότι ο νόμος της δεν ήταν αντισυνταγματικός, αφετέρου η αντιπολίτευση θα έχει να πει ότι ο υφιστάμενος νόμος Παππά δεν μπορεί να «σταθεί».  

Αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ενώ δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι όλα θα κριθούν σήμερα και δεν θα χρειαστεί και άλλη συνεδρίαση του ΣτΕ. Πάντως, κατά την προηγούμενη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας (24/10), ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Παπαγεωργίου είχε ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.
 
To Newsbomb.gr σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις. 
 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...