Έρευνα: Όταν κοιμάται ο σκύλος, ονειρεύεται το… αφεντικό του!

skylos

25-10-2016 17:39

Είναι τα όνειρα αληθινά; Σημαίνουν κάτι ή απεικονίζουν το υποσυνείδητο; Βλέπουν τα ζώα όνειρα; Και αν ναι, τι; Ο άνθρωπος συνδέεται με τα όνειρά του. Συνήθως αποτελούν έκφραση άγχους, σκέψεων, αγωνιών. Στα ζώα; Σύμφωνα με έρευνα, κάτι ανάλογο και… κάτι παραπάνω συμβαίνει και στους σκύλους. Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αποδεικνύεται πως όταν πέφτει για ύπνο, όχι μόνο ονειρεύεται, αλλά… αφιερώνεται και πάλι στο αφεντικό του!

Η Δρ Ντίρντρι Μπάρετ, παρατήρησε για πολλά χρόνια τη συμπεριφορά των σκύλων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το πρώτο συμπέρασμα που κατέληξε, είναι ότι ονειρεύονται, όπως οι άνθρωποι, τις όμορφες στιγμές που έζησαν στη διάρκεια της ημέρας. Και αν στον άνθρωπο η ποικιλία είναι δεδομένο, στον σκύλο ο πρωταγωνιστής είναι ένας. Το αφεντικό του.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο σκύλος βλέπει το πρόσωπο του αφεντικού του, το χαμόγελό του, τις στιγμές που έπαιζε μαζί του και ήταν ικανοποιημένος και χαρούμενος. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει τι ακριβώς ονειρεύεται ο σκύλος, αλλά ο κύκλος του ύπνου είναι σχεδόν ο ίδιος με εκείνον του ανθρώπου.

«Ο εγκέφαλος και των δύο πέφτει σε βαθιά ύπνωση και έχει περιόδους έντονης δραστηριότητας», τόνισε η Ντίρντρι Μπάρετ, συμπληρώνοντας πως «αυτό αποδεικνύει πως οι σκύλοι είναι οι πιο πιστοί φίλοι του ανθρώπου».

Οι γάτες, πάλι, έχουν άλλες… αγωνίες στα όνειρά τους. Ο ύπνος τους είναι νευρικό. Φαίνεται σαν να… κυνηγούν ποντίκια, δηλώνει η Δρ Μπάρετ, η οποία ωστόσο, διευκρινίζει ότι τα συμπεράσματα είναι πρόωρα, καθώς η έρευνα διεξάγεται για μικρό χρονικό διάστημα. Το αυτό συμβαίνει, πιο σπάνια, και στους σκύλους, όταν παρουσιάζουν ασυνήθιστη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

«Ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας έναν ευχάριστο ύπνο, είναι να έχουμε ευχάριστες εμπειρίες στη διάρκεια της ημέρας. Το ίδιο ισχύει και για τα ζώα», δήλωσε ο Ντίρντρι Μπάρετ, ως συμπέρασμα από την έρευνά της.

loading...