Σύνοδος Κορυφής: Ο Τσίπρας ζήτησε δεσμεύσεις, αλλά πήρε… υποσχέσεις για το χρέος (pics)

738568-tsiprasmerkelolant.jpg

21-10-2016 12:35

Πελαγοδρομεί, όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα του ελληνικού χρέους στις Βρυξέλλες, όπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη αφού, παρά το καλό κλίμα στις συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή πρωτοβουλίες, καθώς τόσο η κ. Μέρκελ, όσο και ο κ. Ολάντ αρκέστηκαν σε γενικόλογες τοποθετήσεις, κινούμενη στην έως τώρα ρητορική της ΕΕ.

Σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ, ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε μεν πως πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος, ώστε να δοθεί μήνυμα στις αγορές πως η ΕΕ μπορεί να λύνει από μόνη της τα προβλήματά της.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του μέτρου της ποσοτικής χαλάρωσης, με σκοπό την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρώπη, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει με νόημα πως η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Σε πιο σκληρή γραμμή κινήθηκε, με βάση τα έως τώρα δεδομένα η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επανέλαβε ότι η Αθήνα θα πρέπει να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι κυβερνητικές πηγές αρκέστηκαν απλώς να επισημάνουνότι «ο Πρωθυπουργός έθεσε στη Γερμανίδα καγκελάριο την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες από όλες τις πλευρές και να αρθεί η αβεβαιότητα (σε σχέση με το χρέος) προκειμένου να υπάρξει γρήγορη έξοδος της χώρας στις αγορές».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...