Οι Ευρωπαίοι «άδειασαν» τον Τσίπρα για το χρέος

738505-tsipras_merkel_olant.jpg

21-10-2016 8:41

Προβληματισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των συναντήσεων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, καθώς οι Ευρωπαίοι δείχνουν εμφανώς της απροθυμία τους, ώστε να ανοίξει η οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό χρέος, με «μπροστάρη», όπως είναι αναμενόμενο, το ίδιο το Βερολίνο.

Σήμερα, Παρασκευή (21/10/2016), ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Οι συγκεκριμένες επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίζονται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς βάσει αυτών θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας, η οποία επιμένει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, μετά το πέρας της αξιολόγησης και όχι μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ωστόσο, το κλίμα στη βελγική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της Συνόδου δεν είναι και το καλύτερο, με τις διαθέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων να κινούνται στο όριο ανάμεσα στην επιφυλακτικότητα και την άρνηση.

Ενδεικτική ήταν η απάντηση – «άδειασμα» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος, φανερά ενοχλημένος, διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο «διαρροές» που ήθελαν την Ευρωβουλή να αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

«Άκουσα και εγώ τη φήμη αυτή ως Πρόεδρος του ΕΚ, και δεν μπορώ να απαντήσω. Εξεπλάγην από τις φήμες πως το ΕΚ θα λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Θεωρώ πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής, (το θέμα του χρέους) θα υπάρξει στην ατζέντα εργασίας της σε επόμενη συνεδρίαση, αυτό είναι κάτι τυπικό αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΕΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς.

Διαβάστε περισσότερα σε λίγο…ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr