Εκλογές ΗΠΑ: Αυτός είναι ο λόγος που γίνονται πάντα Τρίτη και πάντα τον Νοέμβριο!

eklogeshpa_390891983

20-10-2016 13:35

Μόλις λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ, ταξιδεύουμε στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών με ρεκόρ, παράξενες ιστορίες, πρωτιές και πληροφορίες, παράξενα για μια σταθερή εκλογική μάχη δυο αιώνων.

Γιατί Τρίτη, γιατί Νοέμβρη;

Οι εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται πάντα Τρίτη και πάντα Νοέμβρη. Είναι μια παράδοση από το 1845.

Η επιλογή του μήνα έχει τις ρίζες της βαθιά πίσω στο χρόνο. Για πολλά χρόνια η Αμερική ήταν μια αγροτική κοινωνία. Οι νομοθέτες πριν ορίσουν το μήνα των εκλογών έλαβαν υπόψη τους ότι ο Νοέμβριος βόλευε τους αγρότες. Η αποκομιδή της σοδειάς είχε τελειώσει και ο καιρός δεν ήταν τόσο άσχημος, ώστε οι ψηφοφόροι να ταξιδέψουν στα εκλογικά κέντρα.

Η Τρίτη επελέγη επίσης για πρακτικούς λόγους. Συνήθως οι ψηφοφόροι ταξίδευαν Κυριακή και έτσι δεν προλάβαιναν να φτάσουν τη Δευτέρα. Ωστόσο δεν πρόκειται για μια τυχαία Τρίτη, αλλά για την δεύτερη Τρίτη του Νοέμβρη. Αυτό έγινε επειδή οι νομοθέτες ήθελαν να αποφευχθεί μια σύμπτωση της ημερομηνίας των εκλογών με την 1η Νοέμβρη (Haloween). Επίσης, οι περισσότεροι έμποροι συνήθως έκλειναν τα βιβλία του προηγούμενου μήνα την 1η Νοεμβρίου και υπήρχε η ανησυχία ότι σε περίπτωση που ο μήνας δεν είχε πάει καλά, ήταν πιθανό να δείξουν την απογοήτευσή τους στην κάλπη. Έτσι, επέλεξαν τη δεύτερη Τρίτη, ώστε ο θυμός των ψηφοφόρων να ξεθυμαίνει, μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Πρόεδρος εν αναμονή

Αν και οι ψηφοφόροι επιλέγουν τον πρόεδρο τον Νοέμβρη, ένας υποψήφιος δεν έχει εκλεγεί επισήμως πριν την τρίτη Δευτέρα του Δεκεμβρίου, όταν οι εκλέκτορες ανακοινώνουν επισήμως την επιλογή τους.

Οι ηττημένοι νικητές

Τέσσερις φορές στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών, ο υποψήφιος που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους δεν εξελέγη πρόεδρος.

Αυτό συνέβη το 1824, το 1876, το 1888 και το 2000 (ο Μπους νίκησε τον Αλ Γκορ).

Το ρεκόρ του Ρίγκαν

Στις εκλογές του 1984 o Ρόναλντ Ρίγκαν κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών (54.455.075) κάνοντας παράλληλα ρεκόρ και στον αριθμό των εκλεκτόρων (525).

Το ρεκόρ σε ψήφους έσπασε αρχικά το 2004 ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ με 62 εκατ. ψήφους και στη συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα (64 εκατ. ψήφους το 2008). Ωστόσο κανείς δεν εξασφάλισε όσους εκλέκτορες είχε το 1984 ο Ρίγκαν.

Ο 22ος και ο 24ος πρόεδρος

Ερώτηση που τίθεται συνήθως σε παιχνίδια γνώσεων. Τι σχέση είχε ο 22ος (1885-1889) με τον 24ο πρόεδρο (1893-1897) των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν το ίδιο επώνυμο. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο.

Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, είναι ο μόνος πρόεδρος ο οποίος έκανε μια θητεία, ηττήθηκε στις επόμενες εκλογές και 4 χρόνια αργότερα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο!

Ο υποψήφιος που ακολούθησε τον… Μπέκετ

“Πάντα προσπάθεια. Πάντα αποτυχία. Δεν πειράζει. Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα”. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Νόρμαν Τόμας πήρε τοις μετρητοίς τη ρήση του Σάμιουελ Μπέκετ. Ήταν έξι φορές υποψήφιος πρόεδρος και δεν εξελέγη ποτέ!

Το μεγαλύτερο ντέρμπι

Η πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση της ιστορία, όσον αφορά τις ψήφους, ήταν αυτή του Τζον Κένεντι και του Ρίτσαρντ Νίξον. Ο Κένεντι πήρε μόλις 0,1 % περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλό του, ωστόσο είχε ξεκάθαρη πλειοψηφία στους εκλέκτορες (303-219).


loading...