Συρία: Μία μόλις ώρα διήρκησε η «ανθρωπιστική» εκεχειρία στο Χαλέπι (Vid)

738212-2-format2403.jpg

20-10-2016 9:12

Η «ανθρωπιστική» εκεχειρία που κηρύχθηκε από τη Μόσχα για να επιτραπεί σε αμάχους και αντάρτες να εγκαταλείψουν τη συριακή μητρόπολη του Χαλεπίου ετέθη σε ισχύ σήμερα, (20/10) έπειτα από μία πολυαίμακτη επίθεση εβδομάδων κατά των συνοικιών της πόλης που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Παρόλα αυτά, πυρά πυροβολικού ακούγονται στην περιοχή σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) στους «ανθρωπιστικούς» διαδρόμους που έχουν ορισθεί από τη Μόσχα ελάχιστη ώρα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας στο Χαλέπι.

Φωτογράφος του AFP που βρίσκεται στον τομέα που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι άκουσε πυρά κοντά στο πέρασμα που βρίσκεται στο κέντρο του Χαλεπίου, ενώ το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana επιρρίπτει την ευθύνη για τα πυρά σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η εκεχειρία ετέθη σε ισχύ στις 08.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος) αν και οι δυνάμεις της Δαμασκού και της Μόσχας έχουν διακόψει από την Τρίτη (18/10) τις φονικές αεροπορικές επιδρομές κατά των ανατολικών συνοικιών της πόλης, όπου ζουν 250.000 άνθρωποι.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι η εκεχειρία θα διαρκούσε 11 ώρες, και όχι 8, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ωστόσο, το βράδυ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε έτοιμος για παράταση «για όσο διάστημα χρειαστεί» της διακοπής των αεροπορικών επιδρομών.

Οκτώ «ανθρωπιστικοί» διάδρομοι θα ανοιχτούν, οι έξι από τους οποίους προορίζονται για την απομάκρυνση των αμάχων, των ασθενών και των τραυματιών, και δύο για την αποχώρηση των ανταρτών, αλλά που θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τους αμάχους, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό στρατιωτικό επιτελείο.

Η εκεχειρία εφαρμόζεται καθώς η Μόσχα επικρίνεται σφοδρά εδώ και εβδομάδες στη διεθνή σκηνή, με τους Δυτικούς να καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου, τη στιγμή που οι εξαιρετικής σφοδρότητας βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους και καταστρέψει τις υποδομές της πόλης, κυρίως τα νοσοκομεία.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και οι Ρώσοι σύμμαχοί του δηλώνουν ότι βομβαρδίζουν τις ανατολικές συνοικίες της πόλης για να εξοντώσουν του «τρομοκράτες», κυρίως τους τζιχαντιστές του Μετώπου Φάτεχ αλ-Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, συριακή πτέρυγα της αλ Κάιντα).

Η πάλαι ποτέ οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, το Χαλέπι, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σύμβολα του εμφυλίου πολέμου που ρημάζει τη Συρία από τον Μάρτιο 2011. Η συριακή μητρόπολη είναι χωρισμένη από το 2012 στον δυτικό, φιλοκαθεστωτικό, τομέα και τον ανατολικό τομέα που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...