Δεύτερη αξιολόγηση: Ντρίμπλες και εκβιασμοί

737488-tsak2.jpg

18-10-2016 6:57

Ο αγώνας δρόμου για γρήγορη ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης ξεκινάει τις επόμενες μέρες και μαζί η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς.

 Όπως εξάλλου τόνισε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της ΤτΕ, αν δεν έχει ρυθμιστεί το χρέος το 2018, όταν θα τελειωσει το πρόγραμμα δεν θα μπορεί η χώρα να βγει στις αγορές…και για να γίνει αυτό τότε πρέπει οι συνομιλίες να ξεκινήσουν άμεσα.

Την Πέμπτη αναμένεται η έναρξη των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίες, σε πρώτη φάση, θα διαρκέσουν περίπου 10 ημέρες, καθώς, στις αρχές Νοεμβρίου είναι η εβδομάδα των φθινοπωρινών διακοπών στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση έως το τέλος του Νοεμβρίου, προκειμένου στις 5 Δεκεμβρίου και στο τελευταίο προγραμματισμένο εφέτος Eurogroup να υπάρξουν αποφάσεις και για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Ώστε, στη συνέχεια η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και να αρχίσουν να δημιουργούνται οι συνθήκες για έξοδο στις αγορές.

Η μάχη για το χρέος έχει ήδη ξεκινήσει με… πρώτο πεδίο διαφωνιών μεταξύ γερμανικής και ελληνικής πλευράς το χρόνο έναρξης των συζητήσεων.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι καμία συζήτηση για το χρέος δεν πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του 2018 καθώς αυτό θα συνεπάγεται με αποδυνάμωση της διάθεσης για μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η διοίκησή της.

Κι αυτό γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι η ελληνική πλευρά θέλει να ρυθμίσει το χρέος για να μπορέσει να αποφύγει να κάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις. «Οπως είπε οι ‘Ελληνες κάνουν πρόοδο, δεν θα πρέπει όμως να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις…Θα διεκπεραιώσουμε το τρίτo πρόγραμμα έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως ακόμα αναγκαίο. Εάν μιλάμε τώρα για ελαφρύνσεις του χρέους αποδυναμώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητά της. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν» τόνισε.

Από την άλλη ο Eλληνας πρωθυπουργός διαμηνύει σε ολους τους τόνους ότι το τέλος της β’ αξιολόγησης πρέπει να σηματοδοτήσει και την ένατξη των συζητήσεων.

Στη μέση, προσπάθειες να γεφυρώσει το χάσμα πραγματοποιεί ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi ο οποίος επιδιώκει για μια κοινά αποδεκτή λύση όσον αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Γι αυτό και όπως αναφέρεται επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων, στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με πρωτοβουλία, κυρίως της ΕΚΤ, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του χρέους».

Και μια μέση λύση σημαίνει ένα κλείσιμο της β΄αξιολόγησης με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και δεν εξασφαλίζει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr