Γκάφα μεγατόνων από το ελληνικό ΥΠΕΞ: Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία

737481-2398804.jpg

18-10-2016 6:01

Μάστιγα τείνουν να γίνουν οι απανωτές γκάφες που κάνει το τελευταίο καιρό το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά τις μεταφράσεις τύπου… Google Translate που χρησιμοποιήθηκαν ως απάντηση στην τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ακόμη μία τραγική αστοχία, ένα λανθασμένο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, λίγο έλειψε να ανάψει για τα καλά τη θρυαλλίδα των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και να προκαλέσει σοβαρή ζημία για τη χώρα μας.

Το τηλεγράφημα που απέστειλε ο ανταποκριτής του Πρακτορείου, Άρης Αμπατζής, έκρυβε ένα σοβαρότατο λάθος, αφού απέδιδε στον πρόεδρο της Τουρκίας μια δήλωση, βάσει της οποίας ο ίδιος έθετε ζήτημα δημοψηφίσματος για τη Δυτική Θράκη, ενώ ήγειρε δήθεν ζήτημα περί Θεσσαλονίκης και νησιών του Αιγαίου. Ωστόσο, τα λόγια αυτά δεν ανήκαν, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, στον κ. Ερντογάν, αλλά ήταν μια αναφορά της διαδικτυακής έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Κι ενώ η ανακριβής είδηση οδήγησε στην απόλυση του δημοσιογράφου, με τον γενικό διευθυντή του Πρακτορείου, Μιχάλη Ψύλο, να κάνει λόγο σε γραπτή ανακοίνωσή του για «τραγικό σφάλμα», το κακό είχε ήδη γίνει, αφού οι υπεύθυνοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, επιδεικνύοντας εγκληματική προχειρότητα, υιοθέτησαν άκριτα το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος, δίχως πρωτίστως να ελέγξουν την ακρίβεια των μεταδιδόμενων πληροφοριών.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, η οποία είχε ως εξής:

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr