Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα ασκήσουν δριμεία κριτική στη Ρωσία για τη Συρία

737141-22f6521f5b.jpg

17-10-2016 5:44

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, σκοπεύουν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα (Δευτέρα 17/10) να καταδικάσει τις καταστροφικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία και να δρομολογήσουν περισσότερες κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να συνεχίσει να ασκεί πίεση ώστε να παραδοθεί ανθρωπιστικό υλικό στο Χαλέπι, που τελεί υπό κατάληψη.

Στην προσπάθειά της να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, η ΕΕ έχει εντείνει τις προσπάθειές της να υποστηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τον βομβαρδισμό του ανατολικού Χαλεπιού, όπου έχουν εγκλωβιστεί 275.000 άτομα. Βρίσκεται όμως εσωτερικά σε ασυμφωνία για την στρατηγική έναντι της Ρωσίας, του μεγαλύτερου προμηθευτή ενέργειάς της.

Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται στο Λουξεμβούργο σήμερα, μετά τις συνομιλίες που είχαν οι ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο στη Λωζάνη και το Λονδίνο, αναμένεται να ασκήσουν την εντονότερη έως τώρα κριτική τους εναντίον των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στο ανατολικό Χαλέπι οι οποίες έχουν ισοπεδώσει νοσοκομεία και έχουν στοχοποιήσει ένα καραβάνι ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την Πέμπτη αναμένεται να συζητηθούν περαιτέρω δράσεις από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ.

“Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, προτού αναχωρήσει για τη συνάντηση της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

“Υπάρχουν αρκετά μέτρα που προτείνουμε, που αφορούν περαιτέρω κυρώσεις στο συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του, μέτρα που θα φέρουν όσους ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου”, είπε ο Τζόνσον. Οι ΗΠΑ επίσης εξετάζουν την προέκταση των κυρώσεων.

Το σχέδιο μιας διπλωματικής ανακοίνωσης που θα παρουσιαστεί για διαβούλευση σήμερα αναφέρει ότι οι υπουργοί της ΕΕ θα καταδικάσουν την “καταστροφική κλιμάκωση” της επιχείρησης της συριακής κυβέρνησης για να καταλάβει την ανατολική ζώνη του Χαλεπιού, όπου 8.000 επαναστάτες αντιστέκονται σε δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν.

Θα αναφέρουν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των νοσοκομείων και των αμάχων “μπορούν να εκληφθούν ως εγκλήματα πολέμου” και θα καλέσουν “τη Συρία και τους συμμάχους της” να εμφανιστούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με σχέδιο κειμένου που είδε το πρακτορείο Reuters και το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση ακόμα.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr