«Στρίβει» κι άλλο ο Τσίπρας: Κόμμα μέσα στο κόμμα αυτοί που ήθελαν Grexit


13-10-2016 20:10

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Σήμερα είναι το πρώτο συνέδριο αριστερού κόμματος που είναι κυβέρνηση. Το κόμμα και ο λαός μας συνεχίζουν να δίνουν μάχες σκληρές, πολλές φορές και άνισες. Περάσαμε μέσα από συμπληγάδες, χτυπηθήκαμε σκληρά και κρατηθήκαμε όρθιοι», σημείωσε κατά την έναρξη της ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη να κερδηθεί ο αγώνας, προσθέτοντας ότι υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει μπροστά στον αγώνα για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Ο ίδιος τόνισε ότι οραματίζεται μία άλλη Ελλάδα το 2021 και αυτό θα πραγματοποιηθεί με νέες συμμαχίες που θα αλλάξουν τους συσχετισμούς στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

«Αποτελεί ριζοσπαστική πρόταση η έξοδος από το ευρώ; Υπάρχει περιθώριο σύγκλισης με την ευρωπαική Σοσιαλδημοκρατία; Αποτελεί σήμερα Αριστερή και ριζοσπαστική πρόταση η πρόταση για έξοδο από το ευρώ;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά για την ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας.

«Έχουμε πυξίδα και σχέδιο, θα νικήσουμε, δείξαμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε απέναντι σε όλα τα προγνωστικά. Καταφέραμε να ανατρέψουμε το πολιτικό σύστημα στη χώρα. Από το 4% που ήμασταν, πήραμε στα χέρια μας τη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Η νίκη μας τον Ιανουάριο του 2015 συντάραξε την Ελλάδα και τον κόσμο. Μας εκβίασαν, μέσω της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Είχαμε απέναντι μας όχι μόνο τους Θεσμούς και τη Γερμανία, αλλά και το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας και τα ΜΜΕ. Είχαμε όμως μαζί μας την βαθιά πίστη του λαού σε μας, ακόμα και στα πιο δύσκολα μας στήριξε. Ο λαός έδωσε αποστομοτική απάντηση στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε τονίζοντας πως ποτέ δεν δείλιασε και εξάντλησε κάθε διαπραγματευτική ικανότητα.

«Δεν μπορούσαμε να πάμε σε Grexit, γιατί το κόστος θα ήταν μεγάλο. Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο», σημείωσε αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά ορισμένων που ήταν στο κόμμα και είχαν επιλογή την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Φτάσαμε στο τέρμα, επιχειρήσαμε με το δημοψήφισμα να ανοίξουμε ρωγμές στην συντηρητική Ευρώπη. Διαλύσαμε τη συντηρητική Ευρώπη. Η ΕΕ καταλαβαίνει πλέον πως η ακροδεξιά, όχι η Αριστερά, επιδιώκει τη διάλυσή της. Αυτό φαίνεται και με το Brexit», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας το καλοκαίρι του 2015 υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση κέρδισε στο πεδίο της ηθικής τους αντιπάλους και κατάφερε μια πολύ καλύτερη συμφωνία από αυτή που ήταν δεσμευμένος ο Σαμαράς.

«Πήραμε τον Σεπτέμβρη 2015 νέα εντολή να ξεμπερδεύουμε με το παλιό. Πήραμε ως υπόσχεση την ένταξη στο QE και την απομείωση του ελληνικού χρέους. Πήραμε ακραίες αποφάσεις γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή και τηρήσαμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στη χώρα μας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η ελληνική κρίση θα τελειώσει οριστικά καθώς η Ευρώπη δεν αντέχει άλλες αναταράξεις. «Η συμφωνία οφείλει να τηρηθεί από όλους. Η 2η αξιολόγηση θα γίνει στην ώρα της, αλλά πρέπει να απομειωθεί το χρέος. Η Ελλάδα έχει κάνει τις μεγαλύτερες θυσίες για να μείνει η ΕΕ όρθια και την οικονομική και στην προσφυγική κρίση. Έχουμε συμμάχους για τη μείωση του χρέους, ακόμα και στη Γερμανία. Οι περισσότεροι Γερμανοί βουλευτές θέλουν μείωση του ελληνικού χρέους, να το καταλάβει το Βερολίνο».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολιτική σύγκρουση μεταξύ Βορά και Νότου στην Ευρώπη στο φόντο των κρίσεων και για το λόγο αυτό θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί σε  πρωτοπόρα πολιτική δύναμη που θα παίξει ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

«Οι στόχοι μας δεν είναι εύκολοι, πρέπει να υπάρχουν συμμαχίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δε θα γίνει ποτέ κομπάρσος. Πρέπει να εφαρμόσουμε μία ριζοσπαστική στρατηγική για να μη βυθιστεί η ΕΕ στο σκοτάδι. Πρέπει να βρούμε δρόμους σύγκλισης με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», είπε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ουσιαστικά και επισήμως τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέκνο της ανάγκης και της οργής. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αριστερά δεν ήρθε σε οικονομικά καλές εποχές, αλλά πάντα στα δύσκολα, για να προστετεύσει τους αδύναμους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr