Σκάνδαλο στο ΙΚΑ Αιγάλεω με παροχές σε υπαλλήλους που έχαιραν… άκρας υγείας

735523-ika.jpg

11-10-2016 11:42

Τα… χνάρια των υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας φαίνεται πως ακολούθησαν συνάδελφοί τους στο ΙΚΑ Αιγάλεω καθώς φέρονται ότι  «χρησιμοποιούσαν» IBAN από λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων και κατέθεταν χρήματα για διάφορες ιατρικές δαπάνες προκαλώντας ζημία που ξεπερνά τις 160.000 ευρώ.

Η νέα υπόθεση απάτης έφτασε ενώπιον της δικαιοσύνης και ήδη από τους συνολικά εννέα συλληφθέντες προφυλακίστηκαν οι δύο μετά τις απολογίες του ενώπιον του ανακριτή κατά της Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη και της επίκουρης ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι βαρύτατες και αφορούν στα αδικήματα της απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, της εγκληματικής οργάνωσης, της ψευδούς βεβαίωσης και της άμεσης συνέργειας στο αδίκημα αυτό. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα άφησαν ελεύθερους με ή χωρίς περιοριστικούς όρους κατά περίπτωση, τους άλλους επτά κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας που προηγήθηκε εντοπίστηκαν 219 ύποπτα παραστατικά. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τον έλεγχο που διενεργήθηκε προέκυψε ότι οι ασφαλισμένοι αν και σύμφωνα με τα παραστατικά  εμφανίζονταν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, εν τούτοις τις επίμαχες ημερομηνίες όλοι βρίσκονται κανονικά και εργάζονται στα πόστα τους.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε :

* Στις 06-06-2013 χορηγούνται σε ασφαλισμένη υλικά αυτοκαθετηριασμού (υδρόφιλοι καθετήρες με ουροσυλλέκτες). Είδος που χορηγείται συνήθως σε ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Για την χορήγηση του απαιτείται προσκόμιση ουροδυναμικής μελέτης και ιατρική γνωμάτευση από την οποία να προκύπτει ο αριθμός κενώσεων της κύστης. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα η γυναίκα εμφανίζεται να εργάζεται κανονικά με είκοσι πέντε (25) ημέρες απασχόλησης κατά μήνα σε ιδιωτικό ιατρείο, στην περιοχή του Κολωνακίου Αττικής.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με έναν άντρα ασφαλισμένο, ο οποίος δεν είχε λείψει ούτε μία ημέρα από την εργασία του, στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και με δύο ακόμα ασφαλισμένες, οι οποίες εμφανίζονται  να εργάζονται κανονικά η μία ως καθηγήτρια και η άλλη ως βοηθός σε κομμωτήριο.

* Σε μία άλλη περίπτωση, οι ελεγκτές εντόπισαν ότι οι παροχές που έχουν χορηγηθεί αφορούν πρόσθετη περίθαλψη, σκευάσματα ειδικής διατροφής, υλικά αυτοκαθετηριασμού και επιθέματα.  Στην εν λόγω ασφαλισμένη, εμφανίζεται να έχει χορηγηθεί το είδος «άρθρωση γόνατος με υδραυλική περιστροφή», στις 19-08-2015. Το συγκεκριμένο είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αντικαθίσταται μετά από πέντε (5) έτη. Ωστόσο, με νεώτερη απόφαση, τον Οκτώβριο του 2015 χορηγείται το είδος δυναμικός διορθωτικός κηδεμόνας ιδιοπαθούς σκολίωσης σπονδυλικής στήλης. Το συγκεκριμένο είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αφορά παιδιά ηλικίας έως δέκα έξι (16) ετών και αντικαθίσταται μετά από δέκα οχτώ (18) μήνες. Παρόλα αυτά το ίδιο είδος χορηγήθηκε στην εν λόγω ασφαλισμένη  και δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος. Έχει δε χορηγηθεί σε αυτή και  μηχάνημα ορθοστάτισης και  βάδισης που  χορηγείται σε ασθενείς με παραπληγία ή τετραπληγία. Παρόλα αυτά και η συγκεκριμένη ασφαλισμένη δεν έλειψε ούτε μία ώρα από την εργασία της σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr