«Ασφυξία» στην αγορά – Χιλιάδες «λουκέτα» και το 2016

733842-louketo.jpg

05-10-2016 6:58

Μια συνεχής αφαίμαξη πολύτιμης ρευστότητας πραγματοποιείται στην πραγματική οικονομία, αφού μέσω των αυξημένων φόρων μειώνεται συστηματικά το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών με αποτέλεσμα να μειώνονται τα απαραίτητα έσοδα για να κινηθεί η αγορά.

Οι φόροι προέχουν για τους πολίτες που σπεύδουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, κάνοντας άλλες ανάγκες όπως την κατανάλωση…μια  πολυτέλεια άλλων εποχών.

Η μείωση της ζήτησης στην αγορά σε συνδυασμό με τη περιορισμένη δυνατότητα ρευστότητας λόγω των capital controls οδηγούν σε ασφυξία ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, που βλέπουν τις αντοχές τους να τελειώνουν και το χρόνο να περνά εις βάρος τους. Τα λουκέτα των επιχειρήσεων να ήδη πλέον περισσότερα από τις νεοεισερχόμενες στην αγορά επιχειρήσεις και οι επόμενοι μήνες αλλά και το 2017 προβλέπονται ακόμη χειρότερα, αφού η ζήτηση μειώνεται.

Ήδη το Σεπτέμβριο καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση στις πωλήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, τουλάχιστον για τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία από τις εταιρείες μέτρησης της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τις 17/9, ο τζίρος στη συγκεκριμένη αγορά σημείωσε πτώση άνω του 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν. Υποχώρηση η οποία από τις αρχές του έτους μεταφράζεται σε απώλεια κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η πτωτική πορεία των πωλήσεων αναμένεται να διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα το 46% του δείγματος θεωρεί ότι την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2016.

Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος γίνονται πιο δυσοίωνες προβλέψεις με το 66%, δηλαδή 2 στους 3, να εκτιμούν ότι οι πωλήσεις το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016 θα είναι μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και μάλιστα το 37% ότι θα είναι μειωμένες άνω του 5%.

Οι επόμενοι μήνες αλλά και το 2017 θα είναι χειρότερο, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός του 2017 περιλαμβάνει νέους φόρους, αυξήσεις των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και περικοπές στις συντάξεις συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ), εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ είναι υψηλότεροι φόροι. Η κυβέρνηση έθεσε ένα στόχο για πρωτογενές έλλειμμα στο 1,8% του ΑΕΠ, λίγο πιο πάνω από τον στόχο του προγράμματος  ύψους 1,75%, και πάνω από το 0,6% που αναμένεται το 2016. Ο προϋπολογισμός υποθέτει μια ισχυρή ανάκαμψη του πραγματικού ΑΕΠ το 2017, στο 2,7%, μετά από ύφεση 0,3% το 2016. Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα Citi, ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ασυνεπής, (δηλαδή παράλογος), αφού προϋποθέτει ότι θα συνδυαστεί η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη με έναν νέο γύρο δημοσιονομικής λιτότητας, που θα συμπιέσει την εγχώρια ζήτηση.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr