Ιταλία: Στους 6.055 οι μετανάστες που διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης

733453-lathrometanastsvos.jpg

04-10-2016 5:44

Συνολικά 6.055 μετανάστες διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή τη Δευτέρα (3/10) στα ανοιχτά της Λιβύης.

Οι μετανάστες ήταν στοιβαγμένοι σε 39 πλεούμενα -φουσκωτές λέμβους, πέντε αλιευτικά και δύο σχεδίες- και διασώθηκαν σχεδόν όλοι, στη θαλάσσια περιοχή 30 ναυτικά μίλια ανοικτά της Τρίπολης.

Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της Save the Children, της Sea-Eye και της ProActiva Open Arms συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης, όπου ανασύρθηκαν 9 νεκροί.

Πολλοί από τους μετανάστες είχαν υποστεί εγκαύματα από καύσιμα που πήραν φωτιά. Οργανώθηκε αεροδιακομιδή για δύο γυναίκες κι ένα παιδί 8 ετών που είχαν σοβαρά εγκαύματα, όμως δυστυχώς, η μια από τις γυναίκες, έγκυος, απεβίωσε πριν φθάσει το ελικόπτερο που θα την παραλάμβανε, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η Ιταλική Ακτοφυλακή που συντόνισε τις επιχειρήσεις διάσωσης, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους υπόλοιπους οκτώ θανάτους.

Οι κίνδυνοι πάνω στα παραφορτωμένα πλεούμενα είναι πολλοί και θανάσιμοι: ασφυξία από τις αναθυμιάσεις καυσίμων ή μέσα σ’ ένα αμπάρι, υποθερμία, αφυδάτωση, εγκαύματα.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της ακτοφυλακής της Λιβύης ανέφερε ότι δύο παιδιά και εννέα γυναίκες έχασαν τη ζωή τους όταν ένα μικρό πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λιβύη αναποδογύρισε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr