Πυρά δικαστικών κατά πολιτικών: «Περιφρονείτε τις αποφάσεις μας»

733345-law-1063249_1280.jpg

03-10-2016 17:45

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε σήμερα (03/10) η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη, κατά της πολιτικής τάξης της χώρας στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την γιορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του δικαστικού Σώματος.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα Γερουσίας της Παλαιάς Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη, επισήμανε την αναγκαιότητα χειραφέτησης της Δικαιοσύνης, ενώ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν έχουν στρέψει τη δέουσα προσοχή τους στις συνθήκες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα επιχειρούν να την κρατούν οικονομικά υποταγμένη.

Επίσης η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, μεταξύ των άλλων, ανέφερε, ότι η περιφρόνηση σε δικαστικές αποφάσεις συνεχίζεται, τακτική που ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και θέτει σε αμφισβήτηση την εφαρμογή της αρχής του κράτους δικαίου στην πράξη. 
 
Αναλυτικά οι δηλώσεις της κ. Ειρήνης Γιανναδάκη, έχουν ως εξής:
 
«Η σημερινή μέρα, δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και αναφορά στην κατάσταση που βρίσκεται το δικαστικό σύστημα της χώρας μας. Τα πολλά, μεγάλα και πολυσυζητημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι όλα παλαιά και γνωστά, γίνονται όμως ευρύτερα και οξύτερα και πάνω σ’ αυτά προστίθενται νέα. Η Πολιτεία μας, όχι μόνο δεν έχει στρέψει την δέουσα προσοχή της στις συνθήκες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά επιχειρεί κατά καιρούς, να την κρατά και οικονομικά υποτιμημένη, παραγνωρίζοντας ότι η οικονομική ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, αποτελεί αναγκαίο στοιχείο του συνόλου των εγγυήσεων, που είναι αναγκαίες για την αυτονομία και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών. 
 
Η περιφρόνηση σε δικαστικές αποφάσεις συνεχίζεται, τακτική που ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και θέτει σε αμφισβήτηση την εφαρμογή της αρχής του κράτους δικαίου στην πράξη. Πρωτοβουλίες ή καινοτομίες, ενδεικτικές μιας άλλης, διαφορετικής νοοτροπίας και πρακτικής, δεν διαφαίνονται, ενώ οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες απομακρύνουν λύσεις.
 
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι, ότι όλο και συχνότερα, η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με δηλώσεις υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων, για δικαστικούς λειτουργούς και υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, που προκαλούν ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία, κάτω από ποιες συνθήκες και μέσα από ποιες διαδικασίες απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, εισφέροντας έτσι σημαντικό πλήγμα στη δημόσια εικόνα και αξιοπιστία της. Πολλά λέγονται, γράφονται και κυρίως υπονοούνται για τον ρόλο της Δικαιοσύνης και οι πολίτες απλώς παρακολουθούν και αναρωτιούνται. Οι απαντήσεις όμως δεν είναι μόνο δικές μας.
 
Η συχνή επίκληση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αποτελεί σταθερό στοιχείο του πολιτικού λόγου. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές, που συνδέονται με την δικαστική ανεξαρτησία.

Και έχει τεράστια σημασία, να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε σήμερα, την ανάγκη χειραφέτησης της δικαστικής λειτουργίας και την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δικαιοσύνη, γιατί για κάθε υποψία για το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη, έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι».
 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr