Φίλης: «Να μην εισβάλει η Εκκλησία στην πολιτική, όπως την εποχή του Χριστόδουλου»

732907-filhw.jpg

01-10-2016 18:52

Με νέες δηλώσεις ο υπουργός Παιδείας κάνει απολύτως σαφές ότι επιμένει στις απόψεις του όσον αφορά το ρόλο της Εκκλησίας σε διάφορες ιστορικές περιόδους.  

Τα θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται μάθημα γνώσης των θρησκειών, βεβαίως με προτεραιότητα τη γνώση του ορθόδοξου πολιτισμού, δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών για το ζήτημα αλλαγής του τρόπου διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία.

«Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς. Αυτό είναι δουλειά του κατηχητικού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί ο υπουργός ανέφερε πως η κοινωνία δεν διχάζεται. «Όσοι ακραίοι κύκλοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν αναστάτωση στα σχολεία για τα θρησκευτικά θα αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην εποχή των ταυτοτήτων. Η ίδια η βαθιά κρίση που ζούμε έχει διαφοροποιήσει τους πολίτες και τους θεσμούς. Δεν πρόκειται λοιπόν για μια σύγκρουση Πολιτείας-Εκκλησίας. Συνεργαζόμαστε με την Εκκλησία στο πλαίσιο των συνταγματικά διακριτών μας ρόλων. Την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, το ΙΕΠ και το υπουργείο», επισήμανε.

Ο υπουργός Παιδείας ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας στη χούντα και την κατοχή υπογραμμίζοντας πως αναφέρθηκε σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας. «Προφανώς και δεν αφορά όλους τους ανθρώπους της Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μεγάλο μέρος του λαϊκού κλήρου σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα των ιεραρχών, συμμετείχε στην Αντίσταση. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η εκκλησιαστική διοίκηση συνεργάστηκε με τη χούντα, πολλοί έμειναν σιωπηλοί και ελάχιστοι αντιτάχθηκαν» ανέφερε ο κ.Φίλης.

Ο υπουργός δεν σχολίασε την επιστολή του αρχιεπισκόπου στον πρωθυπουργό ωστόσο επισήμανε πως περιμένει τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την άλλη βδομάδα και περιμένει να αποδοκιμαστεί η αντιχριστιανική επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον του «ο θιασώτης της Χρυσής Αυγής μητροπολίτης Αμβρόσιος», ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι η εκκλησιαστική διοίκηση καλύπτει τέτοιες ολοκληρωτικές συμπεριφορές και μάλιστα με το επιχείρημα της δημοκρατίας. 

Για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Φίλης ανέφερε πως «έπειτα από 27 χρόνια τελείωσε το καθεστώς της ασυδοσίας με τις λεγόμενες «προσωρινές» άδειες. Τα κανάλια αδειοδοτήθηκαν με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο που αποφέρει στο δημόσιο ταμείο περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση του χειμαζόμενου κοινωνικού κράτους. Για πρώτη φορά, κυβέρνηση δεν λειτούργησε με στερεότυπα τύπου παλιάς ή νέας διαπλοκής»

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...