Ο διεθνής Τύπος για την τηλεμαχία Χίλαρι-Τραμπ: Ποιος κέρδισε την πρώτη μάχη

731517-cl.jpg

27-09-2016 15:49

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εμφανίζουν ως νικήτρια τη Χίλαρι Κλίντον στη χθεσινή πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η Xίλαρι Κλίντον υπερίσχυσε του Ντόναλντ Τράμπ στην πρώτη χθεσινή αναμέτρησή τους, εκτιμούν στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις τα σημαντικότερα γαλλικά έντυπα.

Η Le Monde έχει επίσης τίτλο για την «κυριαρχία της Χ. Κλίντον στην πρώτη αναμέτρηση απέναντι στον Ν. Τράμπ».

Εκτιμά ότι η υποψήφια των Δημοκρατών είχε να χάσει πολλά περισσότερα από τον αντίπαλό της, κατά την πρώτη αυτή τηλεμαχία. Ο Ντόναλντ Τράμπ είχε το πλεονέκτημα των τελευταίων ενθαρρυντικών δημοσκοπήσεων και του δόθηκε η ευκαιρία να αντιπαραθέσει το δικό του προφίλ, αυτό του «αουτσάϊντερ» με αυτό της αντιπάλου του, γυναίκας που είναι για χρόνια στην πολιτική. «Τελικά ο αντικατοπτρισμός των δύο προφίλ δεν ήταν προς όφελός του » υποστηρίζει η Le Monde.

Αναφορικά με την επίθεση του Τράμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι η αντίπαλός του δεν είναι παρά μια «κλασική πολιτικός που μιλάει ωραία, χωρίς όμως να μετατρέπει τα λόγια σε πράξεις», η εφημερίδα εκτιμά ότι η Κλίντον με την απάντησή της στο 40στό λεπτό συνόψισε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης : « Με κατακρίνετε για το ότι έχω προετοιμαστεί για τη συζήτηση. Ξέρετε για τι άλλο έχω προετοιμασθεί; Για την προεδρία».

Η Liberation συνοψίζει σε επτά τα σημαντικότερα σημεία-κλειδιά της τηλεμαχίας:

– Όταν η Κλίντον κατηγόρησε τον αντίπαλό της ότι είχε επιδιώξει την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, με βάση δήλωσή του πριν την έναρξη της κρίσης του 2008.

– Οταν ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει πει ποτέ πως η κλιματική αλλαγή είναι μια φάρσα.

– Οταν κατηγόρησε την Κλίντον ότι δεν έχει σχέδιο για τη Συνθήκη Ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και 11 χωρών του Ειρηνικού.

– Όταν ο Τραμπ πρότεινα να δημοσιοποιήσει τη φορολογική του δήλωση με αντάλλαγμα τη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων στοι ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Κλίντον.

– Οι δηλώσεις του Τραμπ για τη διάσωση της αφρο-αμερικανικής κοινότητας, με τις οποίες παγιδεύτηκε στο δικό του παιγνίδι.

– Η κατηγορία της Κλίντον σε βάρος του αντιπάλου της για «ρατσιστικά ψεύδη».

– Η αδυναμία του Τράμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Για «κυριαρχία της Κλίντον έναντι του Τράμπ» στην πρώτη τηλεμαχία, μιλάει και η Figaro.

H Χίλαρι Κλίντον κατάφερε να αποσταθεροποιήσει τον αντίπαλό της» υπογραμμίζει με άρθρο της η πολιτική αναλύτρια Λoρ Μαντβίλ, συνιστώντας παράλληλα προσοχή. «Μπορεί να βγήκε νικήτρια η Κλίντον από αυτή τη μάχη, αλλά ο Τράμπ παραμένει επικίνδυνος» υπογραμμίζει.

Στην κοινή διαπίστωση ότι η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό ντιμπέιτ καταλήγει ο σημερινός βελγικός Τύπος. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Soir «Τραμπ 0 Κλίντον 1». Η Soir ειναι η μόνη εφημεριδα που εξέδωσε έκτακτη έκδοση μετά την τηλεμαχία.

Σε γενικές γραμμές οι βελγικές εφημερίδες θεωρούν ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν καλύτερα προετοιμασμένη, προβάλλοντας μάλιστα την κατηγορία που απηύθυνε προς τον αντίπαλο της ότι ζει «σε ένα δικό του κόσμο».

Η εφημερίδα La Libre Belgique κάνει λόγο για «κυριαρχία» της Χίλαρι Κλίντον, σημειώνοντας πως το ντιμπέιτ διεξήχθη χωρίς εκπλήξεις. Ο αναλυτής εστιάζει στο ότι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, εξέθεσε με «μεθοδικότητα» τα σχέδιά της, ενώ ο αντίπαλός της κατήγγειλε το «χάος» που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα, χωρίς να παρουσιάσει τις λύσεις που προτείνει με πολλές λεπτομέρειες.

Παράλληλα, στα σημερινά δελτία ειδήσεων τόσο της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας και της Τηλεόρασης, δεσπόζει η τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων, η οποία και είχε μεταδοθεί απευθείας τις πρώτες πρωινές ώρες από το Β΄ Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης.

Στα δελτία ειδήσεων σχολιάζεται, μεταξύ άλλων, πως σε αυτή την πρώτη από τις προγραμματιζόμενες τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, υπήρξε μία ανοικτή αναμέτρηση δυνάμεων και επικράτησαν οι αντεγκλήσεις, οι αλληλοκατηγορίες και οι προσωπικές επιθέσεις ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, ενώ στα θέματα της οικονομίας, των φόρων και της ασφάλειας, οι θέσεις τους απείχαν πολύ μεταξύ τους.

Αναφορές στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των Κλίντον και Τραμπ ο αυστριακός Τύπος έχει βέβαια μόνον στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του, καθώς οι εφημερίδες είχαν τυπωθεί πολύ πριν από την έναρξη της, και οι αναφορές αυτές βασίζονται στη σχετική ειδησεογραφία των πρακτορείων ειδήσεων και κατά κύριο λόγο του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στις σημερινές έντυπες εκδόσεις των εφημερίδων, τα σχετικά δημοσιεύματα προβάλλουν διάφορες απόψεις ως προς την αναμενόμενη στάση που θα κρατούσαν οι δύο υποψήφιοι και ως προς την προετοιμασία τους για την τηλεοπτική αναμέτρηση, όπως επίσης και στις εικασίες για το ρόλο που αυτή μπορεί να παίξει, μαζί και με τις υπόλοιπες δύο, στην έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Και ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται με έμφαση στο αποτέλεσμα του πρώτου τηλεοπτικού ντιμπέιτ των υποψήφιων για την αμερικανική προεδρία, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.

«Αμερικανικές εκλογές, η Χίλαρι κερδίζει την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση», γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica. «Με υποδειγματικό αυτοέλεγχο, η Χίλαρι απέδειξε ότι διαθέτει αυτοπεποίθηση, χωρίς να υπερβάλλει», γράφει η εφημερίδα.

Όσο για τον Τραμπ, θεωρεί ότι ήταν αποτελεσματικός «όταν αναφέρθηκε στις ελεύθερες, εμπορικές συναλλαγές, στην αποδυνάμωση των βιομηχανιών και στην μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

«Χίλαρι-Τραμπ, αναμέτρηση επικεντρωμένη στην απασχόληση και στον ρατσισμό», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της στην διαδικτυακή πύλη της η εφημερίδα Corriere della Sera.

«Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι ο Τραμπ έχασε πολλές ευκαιρίες για να επιτεθεί στην Χίλαρι σε ό,τι αφορά κύριας σημασίας θέματα και μόνο στα τελευταία λεπτά της συζήτησης προχώρησε σε πιο προσωπικές κατηγορίες, όπως, για παράδειγμα, ότι η Κίντον δεν διαθέτει το προφίλ του προέδρου. Η υποψήφια των Δημοκρατικών των κατέκρινε σκληρά, από την μεριά της, υπενθυμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε, στο παρελθόν, σε γυναίκες πρώην υπαλλήλους του», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

O διευθυντής, τέλος, της εφημερίδας La Stampa Μαουρίτσιο Μολινάρι στο σχόλιό του αναφέρει: «Η πρώτη απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ένα από τα καλύτερα ντιμπέιτ που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα. Και οι δυο υποψήφιοι έπαιξαν μέχρι τέλους τον ρόλο τους, και βγήκαν από την μάχη αυτή με αποτέλεσμα ουσιαστικής ισοπαλίας. Η Χίλαρι απέδειξε ότι διαθέτει τα χαρακτηριστικά του προέδρου, αλλά ο Τραμπ, ο οποίος εθεωρείτο αουτσάϊντερ, με την σειρά του απέδειξε ότι μπορεί να αναμετρηθεί και με ιδιαίτερα περίπλοκα θέματα».

«Κερδισμένη του πρώτου γύρου η Χίλαρι», αυτός είναι ο κοινός τόπος στα ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το πρώτο ντιμπέιτ στις ΗΠΑ μεταξύ των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα.

Προς το παρόν δεν έχουν εμφανιστεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχόλια και προβλέψεις για το ποιος από τους δύο υποψηφίους είναι πιο συμφέρουσα περίπτωση για την Τουρκία. Αντ΄αυτού, αναμεταδίδονται ρεπορτάζ και σχόλια των αμερικανικών μέσων για τον κερδισμένο της χτεσινής τηλεοπτικής αναμέτρησης, όπως η πληροφορία ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το CNN το 62% όσων παρακολούθησαν το ντιμπέιτ θεωρεί ότι κερδισμένη ήταν η Κλίντον και το 27% ο Τράμπ.

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι η Κλίντον στρίμωξε τον Τραμπ στο θέμα της φορολογικής του δήλωσης και της δήλωσης που έκανε περί μη αμερικανικής καταγωγής του Προέδρου Κλίντον και είχε έτσι την ευκαιρία να ανακόψει την ανοδική πορεία που είχε τις τελευταίες μέρες ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr