Στη δημοσιότητα τα 500 καλύτερα πανεπιστημία του κόσμου – Δείτε που κατατάσσονται τα ελληνικά

730079-panepistimiokriits.jpg

22-09-2016 11:37

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

 

Ανάμεσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη κατατάσσονται το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη νέα κατάταξη πανεπιστημίων των “Times Higher Education World University Rankings 2016 – 2017” που δημοσιεύθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται στις θέσεις 301-350 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 401-500 παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις θέσεις 501-600 καταχθηκαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάχθηκε στις θέσεις 601-800.

Βρετανική πρωτιά

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Βρετανίας που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη Times Ηigher Εducation, εκθρονίζοντας το California Institute of Techonology που περιορίζεται στην δεύτερη θέση.

Η Οξφόρδη τέθηκε επικεφαλής της κατάταξης διότι βελτιώθηκε σε τέσσερις παράγοντες που θεωρούνται κρίσιμοι: διδασκαλία, έρευνα, βιβλιογραφικές παραπομπές και διεθνή επιρροή.

Ωστόσο, η επιλογή για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να απειλήσει το παλαιότερο πανεπιστήμιο στον αγγλόφωνο κόσμο, αποκλείοντας επιστήμονες από ερευνητικά προγράμματα, δηλώνει ο Φιλ Μπάτι, ο επικεφαλής της κατάταξης.

«Όπως αναφέρουν ορισμένοι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, έχει παγώσει η συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα που γίνονται σε συνεργασία με συναδέλφους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί παραδέχονται ότι μπορεί να αναζητήσουν να μεταφερθούν σε πανεπιστήμια εκτός της χώρας», δήλωσε στο BBC Φιλ Μπάτι.

Αν και το Oxford University και το Imperial College του Λονδίνου, μαζί με το ETH Zurich περιλαμβάνονται στα 10 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, στην κατάταξη κυριαρχούν τα αμερικανικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το Stanford University βρίσκεται στην 3η θέση, το Princeton στην 7η και τα University of California, Berkeley και University of Chicago ισοβαθμούν στη 10η θέση.

Το Cambridge βρίσκεται στην 3η θέση, το Imperial College στην 8η και το ETH Zurich στην 9η.

Τα ασιατικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν καταγράψει πρόοδο και δύο νέα ασιατικά πανεπιστήμια βρίσκονται πλέον στα 100 και άλλα τέσσερα στα 200 καλύτερα του κόσμου.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr