Κρίσιμοι μήνες για τον Τσίπρα: Αξιολόγηση, συνέδριο, ανασχηματισμός και στο βάθος… κάλπες!

728721-alexis-tsipras.jpg

18-09-2016 7:30

Στη «μέγγενη» των απαιτήσεων που προβάλλουν οι δανειστές, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που βλέπει για πολλοστή φορά εαυτόν σε μειονεκτική θέση στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης.

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Μετά και τις «κόκκινες κάρτες» που έδειξαν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών στο οικονομικό επιτελείο, για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων και την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας στους επαγγελματίες με ταυτόχρονο «πάγωμα» των παλαιών οφειλών, ο πρωθυπουργός βλέπει να γκρεμίζονται σαν πύργος από τραπουλόχαρτα όλα όσα έταξε στους παραγωγικούς φορείς της χώρας από τη βήμα της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ωστόσο, οι αμέσως επόμενοι μήνες αναδεικνύονται σε πραγματικό πονοκέφαλο για τον κ. Τσίπρα, που πλέον έχει στραμμένο το βλέμμα του στα μέσα Οκτωβρίου. Τότε ξεκινάει η συζήτηση Αθήνας – Θεσμών για τα εργασιακά και σύμφωνα με πληροφορίες όλα δείχνουν ότι οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου θα επανέλθουν δριμύτεροι στην Ελλάδα και μάλιστα με πολύ άγριες διαθέσεις.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως πλέον ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του και πως σε οποιοδήποτε νέο σκληρό μέτρο αξιώσουν οι δανειστές, θα βρει απέναντί του έναν ολόκληρο λαό που έχει «γονατίσει» από τις αιματηρές διαταγές τους. Η κοινωνία βρίσκεται εδώ και καιρό σε αναβρασμό: υπερβολική φορολογία σε όλα τα μέτωπα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμών, διάλυση της επιχειρηματικότητας, ανεργία και φυγή των νέων στο εξωτερικό, συνθέτουν ένα «εκρηκτικό» μείγμα οργής και αγανάκτησης, το οποίο φωνάζει μέρα-νύχτα «φτάνει! Δεν αντέχουμε άλλο!».

Οι «παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ» και περισσότερο από όλους ο ίδιος ο αρχηγός της κυβέρνησης ξέρουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια να μπει «χέρι» στα εργασιακά δικαιώματα θα οδηγήσει σε γενικό ξεσηκωμό.

Το ζήτημα, βεβαίως εάν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, ή αν ο κ. Τσίπρας θα σύρει εκ νέου τη χώρα σε ένα παιχνίδι καθυστερήσεων, χρησιμοποιώντας πάλι το γνωστό ψευδοεπιχείρημα της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» με τους Ευρωπαίους εταίρους. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Το crash test στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Τις ίδιες περίπου ημέρες που οι δανειστές θα βρίσκονται στο υπουργείο Εργασίας και θα διαπραγματεύονται με τον Γιώργο Κατρούγκαλο τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στις εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου στο γήπεδο του Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, με ομιλία του κ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και πασχίζει να μετατοπίσει ιδεολογικά το κυβερνών κόμμα προς την πλευρά των Σοσιαλιστών, ήδη βρίσκεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη δίνη μιας υπόκωφης αμφισβήτησης, ιδίως από τις υπάρχουσες συνιστώσες, που συγκροτούν το μέτωπο της λεγόμενης «ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Με τον προσυνεδριακό διάλογο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όλες οι τάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθούν σε θέσεις μάχης, καθώς δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα αμφισβητήσουν τις ιδεολογικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, ο οποίος επιθυμεί να είναι ο κυρίαρχος σε ό,τι αφορά της εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Άλλωστε, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει ζυμώσεις και διαμορφώνονται συμμαχίες.

Σε εκείνο το σημείο ακριβώς, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί σε ένα εξαιρετικά δύσκολο δίλημμα: Θα συγκρουστεί με τις ριζοσπαστικές συνιστώσες του κόμματός του σε βαθμό ρήξης, για να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πιο «σοσιαλιστικά νερά» ή θα τους κάνει το χατίρι, διακινδυνεύοντας, όμως, να παραμείνει εκτός πολιτικού παιχνιδιού;

Όπως εκτιμούν πηγές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο σενάριο μοιάζει πολύ μακρινό. Επομένως, ενστερνιζόμενος την πρώτη λύση, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, όπως όλα δείχνουν, να πάει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, με γνώμονα το πολιτικό μέλλον της παράταξής του.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...