19/9/1961: Ιδρύεται από τον Γεώργιο Παπανδρέου η Ένωση Κέντρου

728612-enwsh_kentrou_12.jpg

18-09-2016 4:00

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1961, ιδρύεται από τον Γεώργιο Παπανδρέου και με την συμμετοχή του Σοφοκλή Βενιζέλου, το κόμμα Ένωση Κέντρου.

Μέχρι εκείνη την περίοδο, οι δυνάμεις του κεντρώου χώρου ήταν διασπασμένες. Το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου, το υπουργικό συμβούλιο επικυρώνει και τυπικά την απόφαση του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή για την διάλυση της Βουλής και την διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Το διασπασμένο κέντρο, που αποτελούταν από τέσσερα κόμματα, είχε ανάγκη να ενωθεί για να κατέβει στις εκλογές με μεγαλύτερη συσπείρωση. Την αρχή έκαναν οι νεολαίες των τεσσάρων κομμάτων, που αποφάσισαν από κοινού πως την δημιουργία ενός κεντρικού οργάνου που στις αποφάσεις του θα υπέκεινταν όλες οι νεολαίες των παραπάνω κομμάτων.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1961 ιδρύθηκε η Ένωσις Κέντρου με την ένωση πολλών κομμάτων του κέντρου και συγκεκριμένα από τα πρώην κόμματα: Κόμμα των Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου, Λαϊκό Κοινωνικό του Στέφανου Στεφανόπουλου, Κόμμα Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη, Προοδευτικό Εργατοτεχνικό του Παυσανία Κατσώτα, ΕΠΕΚ του Σάββα Παπαπολίτη, Δημοκρατικό Κέντρο-Αγροτική Φιλελευθέρα Ένωσις του Ηλία Τσιριμώκου, Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου και ένα μικρό δεξιό κόμμα του Θεόδωρου Τουρκοβασίλη. Η Ένωση Κέντρου διοικούνταν από οκταμελή επιτροπή της οποίας πρόεδρος ανέλαβε ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Στις εκλογές του 1961, κατάφερε να πάρει ποσοστό 33,66% και να αποσπάσει 100 έδρες έναντι του ποσοστού της Ε.Ρ.Ε. και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που απέσπασε 50,81% και 176 έδρες. Όμως η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έμελλε να κρατήσει μόλις δυο χρόνια. Στις δεύτερες εκλογές που συμμετείχε η Ένωση Κέντρου, πήρε οριακή νίκη με 42,04% και 138 έδρες, έναντι 39,37% και 128 έδρες της Ε.Ρ.Ε.

Μετά την ήττα του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφυγε για το Παρίσι. Παρόλο που η Ένωση Κέντρου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, αποφάσισε να διεξάγει νέες εκλογές. Αυτές έγιναν το Φεβρουάριο του 1964, όπου συγκέντρωσε ποσοστό 52,72% και 171 έδρες έναντι 35,26% και 107 έδρες της Ε.Ρ.Ε. υπό τον Π. Κανελλόπουλο. Ο Γ. Παπανδρέου σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το κόμμα διαλύθηκε το 1974 και έδωσε ουσιαστικά την θέση του στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως διαβάζουμε στο e-Radio.gr.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...