Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Τουλάχιστον 4.000 υπήκοοι επέστρεψαν στις χώρες το 2016

726282-metanastes.jpg

08-09-2016 20:50

Από τις αρχές του 2016 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου, 4.285 υπήκοοι τρίτων χωρών επέστρεψαν στην πατρίδα τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποβοηθούμενες Εθελούσιες Επιστροφές και Μέτρα Επανένταξης», σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας, ενώ 600 εκ των παραπάνω έφυγαν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ″Μετεγκατάστασης″ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.493 επωφελούμενοι ταξίδεψαν σε χώρες κράτη – μέλη της Ε.Ε. με την υποστήριξη του ΔΟΜ Ελλάδας από την αρχή του προγράμματος έως και τις 7 Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία προ της αναχώρησης, προβλέπει συνεδρίες πολιτισμικού προσανατολισμού, σειρά ιατρικών εξετάσεων και ενημέρωση των προσφύγων για την χώρα προορισμού, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Ο ΔΟΜ Ελλάδας διατηρεί μόνιμη παρουσία σε κέντρα φιλοξενίας μέσω δέκα εξειδικευμένων ομάδων σε δέκα κέντρα φιλοξενίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, αναφέρει ο οργανισμός. Οι ομάδες απαρτίζονται από εκπαιδευμένους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, διερμηνείς, νομικούς συμβούλους οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, παρέχουν πληροφορίες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταναστευτικού πληθυσμού, τους κινδύνους των διακινητών και το trafficking.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...