Πολωνία: Κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών καταγγέλλουν οι δικαστές

724895-beata-sidlo.jpg

03-09-2016 22:08

Οι Πολωνοί δικαστές, οι οποίοι συνήλθαν σήμερα σε έκτακτο Συνέδριο στη Βαρσοβία, κατηγόρησαν την υπερσυντηρητική πολωνική ηγεσία ότι επιδιώκει την «πολιτικοποίηση» του πολωνικού δικαστικού συστήματος, τη στιγμή που η χώρα έχει βυθιστεί σε σοβαρή κρίση εξαιτίας της υπόθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

«Η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία επιδιώκουν να αναλάβουν τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας. Αυτή η διαδικασία έχει ενισχυθεί πρόσφατα», αναφέρουν στην απόφασή τους οι χίλιοι πολωνοί δικαστές που συνήλθαν στο έκτακτο Συνέδριο.

Οι δικαστές καταγγέλλουν ότι η πολιτική ηγεσία παραβιάζει την διάκριση των εξουσιών την οποία εγγυάται το Σύνταγμα, επιδιώκοντας κυρίως «να εφαρμόσει μία ερμηνεία του νόμου σύμφωνη με ιδιαίτερα πολιτικά συμφέροντα».

Καλούν την κυβέρνηση της Μπεάτα Σίντλο να δημοσιοποιήσει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου την οποία η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει από το φθινόπωρο.

Οι Πολωνοί δικαστές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις νέες μεταρρυθμίσεις του πολωνικού δικαστικού συστήματος που η κυβέρνηση προετοιμάζει «χωρίς διάλογο».

Ο πρόεδρος Ντούντα, η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο και ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, που είχαν προσκληθεί, απέφυγαν τις εργασίες του συνεδρίου.

Οι δικαστές επικρίνουν τους νέους νόμους που προορίζονται να επιλύσουν την κρίση γύρω από το Συνταγματικό Δικαστήριο και τους οποίους το ίδιο του Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικούς, ενώ η αντιπολίτευση και πλήθος νομικών θεωρούν ότι είναι αντίθετοι με το κράτος δικαίου.

Οι δικαστές ζητούν επίσης τη μεταφορά της αρμοδιότητας του διοικητικού ελέγχου των δικαστηρίων από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η κρίση στους κόλπους της πολωνικής δικαιοσύνης ξέσπασε μετά την ανάληψη της εξουσίας, τον Οκτώβριο, από τους συντηρητικούς του κόμματος Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι.

Τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία τους για το κράτος δικάιου στην Πολωνία.

Πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Αντρέι Ζολ, διατύπωσε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου την εκτίμηση ότι η Πολωνία «κατευθύνεται με ταχύτητα προς ένα αυταρχικό Κράτος».

Στο τέλος του Ιουλίου, οι Βρυξέλλες έδωσαν προθεσμία τριών μηνών στη Βαρσοβία για να αναθεωρήσει τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για τον έλεγχο του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι συντηρητικοί που έχουν την εξουσία στην Πολωνία θεωρούν ότι το ανώτατο δικαστήριο αποτελεί προπύργιο της αντιπολίτευσης που απειλεί να φρενάρει τις μεταρρυθμίσεις τους.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr